Skip to main content

Vegan κρέας με «ξινή γεύση» το 2023

Οι τιμές οδηγούν σε απαξίωση της οικολογικής συνείδησης

Δύσκολοι καιροί σημαίνουν δύσκολες αποφάσεις. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αγοραστές πληρώνουν για βιολογικά και φυτικά τρόφιμα. Όμως ο επίμονος πληθωρισμός και τα λιγοστά εισοδήματα, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, θα κάνουν τη χρονιά αυτή δύσκολη για τους ευαισθητοποιημένους καταναλωτές και τις εταιρείες που τους εξυπηρετούν.

Πάρτε τα υποκατάστατα κρέατος φυτικής προέλευσης. Παράγουν 30%-90% λιγότερες εκπομπές από τα αντίστοιχα ζωικής προέλευσης, αλλά ένα κιλό κοστίζει στους αγοραστές διπλάσια τιμή από το κανονικά κρέας, σύμφωνα με το think tank Good Food Instituteμ το οποίο επικαλείται το Reuters.

Αυτό βαζει το…vegan κρέας στο περιθώριο καθώς οι καταναλωτές προσέχουν το πορτοφόλι τους.

Απαξίωση της οικολογικής συνείδησης

Η Numerator, μια εταιρεία έρευνας αγοράς, υπολογίζει ότι το 29,8% των αμερικανικών νοικοκυριών αγόρασε εναλλακτικά προϊόντα κρέατος φυτικής προέλευσης από τις αρχές έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 έως 1,1 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από ό,τι τους προηγούμενους 12 μήνες.

Είναι μέρος μιας ευρύτερης εξάπλωσης της οικολογικής απαξίας. Η εταιρεία ερευνών αγοράς Kantar διερεύνησε τη στάση απέναντι στη χρήση πλαστικού μεταξύ σχεδόν 100.000 καταναλωτών σε 24 αγορές. Το ποσοστό των αγοραστών που “ανησυχούσαν πολύ” για τα απορρίμματα και έλαβαν ανάλογα μέτρα μειώθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι, σε μόλις 18%, ενω το 44% των καταναλωτών αδιαφόρησαν πλήρως.

Απολύσεις και μειώσεις κερδών

Οι εταιρείες που επωφελούνται από το κύμα της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας προετοιμάζονται για πιο λιτούς καιρούς. Η Beyond Meat (BYND.O), εταιρεία παραγωγής μπιφτεκιών φυτικής προέλευσης, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι απολύει το 19% του εργατικού δυναμικού της και στοχεύει σε θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς η αδύναμη ζήτηση πιέζει τα περιθώρια κέρδους.

Η τιμή της αμερικανικής πρωτεΐνης μπιζελιού – βασικό συστατικό σε πολλά υποκατάστατα κρέατος – αυξήθηκε κατά 10% μεταξύ Απριλίου 2021 και Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με τις τιμές αναφοράς της Mintec.

Οι προβλέψεις που συνέταξε η Refinitiv δείχνουν ότι τα έσοδα της Beyond Meat θα συρρικνωθούν σχεδόν 1% το 2023 και οι λειτουργικές ταμειακές ροές της θα εξακολουθήσουν να είναι αρνητικές κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι πωλήσεις της Oatly (OTLY.O), η οποία παρασκευάζει υποκατάστατα γάλακτος από βρώμη, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 25%, αλλά ενδέχεται να χρειαστεί και πάλι να αντλήσει χρήματα.

Θετικά σημάδια

Υπάρχουν κάποια θετικά σημάδια για τους «ηθικούς καταναλωτές», ωστόσο. Οι αναλυτές της UBS σημειώνουν ότι οι σημαντικές αυξήσεις στην τιμή των σιτηρών, που χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές, θα μπορούσαν να ανεβάσουν το κόστος του συμβατικού κρέατος περισσότερο από αυτό των εναλλακτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης. Αυτό θα έφερνε τα υποκατάστατα κρέατος πιο κοντά στο στόχο τους να κοστίζουν το ίδιο ή λιγότερο από τα αντίστοιχα ζωικής προέλευσης.

«Αλλά στο μεταξύ, το 2023 φαίνεται ότι θα αφήσει μια ξινή γεύση», καταλήγει το σχετικό δημοσίευμα του Reuters.

naftemporiki.gr