Skip to main content

Χριστουγεννιάτικο πάθημα των εθνοπατέρων στη Βουλή!

Η κλοπή των παλτών. Οι βουλευτές κατά την είσοδό τους στη Βουλή ( αριστερά) και κατά την έξοδό τους (δεξιά)…

Τους έκλεψαν τα παλτά και με τα γιλέκα τουρτουρίζοντας γύρισαν στα σπίτια τους

Στην εποχή του Χαριλάου Τρικούπη, παραμονή Χριστουγέννων, λίγα χρόνια πριν πεί τη γνωστή ιστορική φράση στη Βουλή ο μεγάλος εκείνος πολιτικός: « Δυστυχώς επτωχεύσαμε», συζητείτο στην αίθουσα της, ο κρατικός προϋπολογισμός.

Η συζήτηση άρχισε γύρω στις 8 το βράδυ και το λόγο ζήτησαν πολλοί βουλευτές για να αναπτύξουν τις απόψεις τους. Οι αγορεύσεις συνεχίζοντο και πέραν της 12ης όποτε ο φύλακας της εισόδου της αιθούσης, μόλις είδε ότι η συνεδρίαση δεν πρόκειται να τελειώσει, νηστικός και νυσταγμένος όπως ήταν, πήρε τα πράγματα του κι έφυγε για το σπίτι του.

Κάποιοι λωποδύτες που περνούσαν από εκεί, είδαν τα φώτα αναμμένα και φωνές από τις αγορεύσεις των βουλευτών, μπήκαν από περιέργεια να δουν τι γίνεται. Αριστερά της εισόδου ήταν το βεστιάριο, όποιο ήταν κρεμασμένα τα παλτά των βουλευτών. Μόλις διαπίστωσαν ότι έλειπε ο φύλακας, τους μπήκε η ιδέα να κλέψουν τα παλτά! Άνοιξαν το παράθυρο, και άρχισαν να πετούν τα παλτά έξω, στην πλευρά, εκεί που σήμερα είναι στημένο ο άγαλμα του Τρικούπη. Στη συνέχεια έφεραν ένα καρότσι και ανενόχλητοι τα μετέφεραν και τα έκρυψαν σε μια αποθηκούλα της κατοικίας τους κοντά στο Μοναστηράκι.

Ο Τρικούπης στο βήμα της Βουλής.

΄Όταν τέλειωσαν οι αγορεύσεις κι έγινε η ψηφοφορία, νυσταγμένοι βουλευτές και υπουργοί άρχισαν να αποχωρούν από την αίθουσα. Μόλις πήγε στο βεστιάριο να πάρει το παλτό του ο βουλευτής Βιτάλης, έκπληκτος είδε να έχουν κάνει φτερά όλα τα παλτά! Τότε είδαν ανοιχτό το παράθυρο και κατάλαβαν την κλοπή! Ειδοποίησαν τον αστυνομικό διευθυντή Δημήτρη Μπαϊρακτάρη που έμεινε σε μια απόσταση διακοσίων μέτρων, στην οδό Βησσαρίωνος, πίσω από το Οφθαλμιατρείο και τον ενημέρωσαν για την κλοπή.

Οι δύσμοιροι βουλευτές και υπουργοί άρχισαν να αποχωρούν τουρτουρίζοντας, αφού φορούσαν μόνο το γιλέκο τους ως επανωφόρι, και τράβηξαν για τα σπίτια τους.

Δημοσίευμα της εποχής για τα παλτά…

Τα παλτά βρέθηκαν λίγες μέρες μετά, από τα σαΐνια το Μπαϊρακτάρη στοιβαγμένα σε αποθήκη του εβραίου εμπόρου Γιουσουρούμ στο Μοναστηράκι, όπου πρόλαβαν και τα πούλησαν οι τολμηροί λωποδύτες…

Το πάθημα των βουλευτών έγινε και τραγούδι. Μάλιστα στις αποκριές είχαν φτιάξει και σχετικό άρμα και εκείνοι που το συνόδευαν, τραγουδούσαν το πάθημα των εθνοπατέρων με τον σατιρικό στίχο…
«Ρεζίλη τους εκάνανε, τους κλέψαν τα παλτά,
Με τα γιλέκα βγήκανε , μέσ΄ ς’ την παγωνιά,
Καημένε βουλευτά!»