Skip to main content

Επιμελητήριο Χαλκιδικής: Συμπερίληψη αγροτικών εκτάσεων σε πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας

Με επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής ζητεί την ένταξη της Χαλκιδικής στο πρόγραμμα της χαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα του Οργανισμού των ΕΛΓΑ.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, διεκδικεί με επιστολή του προς τον επικεφαλής του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, Ανδρέα Λυκουρέτζο, την ένταξη της Χαλκιδικής στο πρόγραμμα της χαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα του Οργανισμού των ΕΛΓΑ.

Η επιστολή για το συγκεκριμένο ζήτημα κοινοποιήθηκε και στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζιτζικώστα και στους αντιπερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ, Γ. Κεφαλά και της ΠΕ Χαλκιδικής, Γ. Ιωάννη.

Όπως σημειώνει στην επιστολή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, στην υπάρχουσα σύμβαση μεταξύ του ΕΛΓΑ και της εταιρείας Γενικών Αεροπορικών Εφαρμογών 3Δ ΑΕ αναφορικά με το πρόγραμμα χαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα, «προβλέπεται ρητά ότι εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του οργανισμού η επέκταση του εν λόγω προγράμματος και σε άλλες περιοχές, εκτός αυτών που αναφέρονται στη σχετική σύμβαση, και μάλιστα αδαπάνως για τον ΕΛΓΑ».

Υπ’ αυτό το πρίσμα, επισημαίνεται πως «το κόστος που θα επιβαρύνει τον ΕΛ.Γ.Α. για να συμπεριλάβει και τον νομό Χαλκιδικής στο πρόγραμμα της χαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα, είναι μηδαμινό συγκριτικά με τα ποσά που θα κληθεί να αποζημιώσει στους παραγωγούς του νομού μας σε περίπτωση που υποστούν ζημιές οι καλλιέργειές τους από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως η πτώση του χαλαζιού».

Το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόζεται σε δύο περιοχές στην Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, συνολικής έκτασης 5.197.000 στρεμμάτων.