Skip to main content

Το Πανεπιστήμιο Σμύρνης, όνειρο του Καραθεοδωρή

Δεν πρόλαβε να γίνει γιατί το ματαίωσε η Μικρασιατική Καταστροφή

Το σχέδιο του διαπρεπούς καθηγητού Κων. Καραθεοδωρή  για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Σμύρνης: «Φως εξ Ανατολών», που προκύπτει από έρευνα της πρώην καθηγήτριας του Ε.Μ.Π. κ. Χριστίνας Φίλη, μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας της Ιστορίας των Επιστημών, θα παρουσιασθεί από τον ακαδημαϊκό και πρώην πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνη Κουνάδη, την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί σε Δημόσια Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών.

Με στοιχεία αποκαλύπτεται το μεγάλο σχέδιο με την δημιουργία του Πανεπιστημίου Σμύρνης από τον Καραθεοδωρή που θα ήταν πηγή γνώσεων  για τους νέους του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Γίνονται γνωστές οι συναντήσεις του Καραθεοδωρή με τον τότε πρωθυπουργό και φίλο του Ελευθέριο Βενιζέλο, ο οποίος πείστηκε και δέχτηκε την πρόταση του. Κατέθεσε αμέσως Νομοθετικό Διάταγμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που υποστηρίχθηκε και ψηφίστηκε από όλους τους βουλευτές  και στη συνέχεια υπέγραψε το σχετικό Βασιλικό Διάταγμα  ο τότε βασιλιάς Αλέξανδρος.

Προθυμία για την υποστήριξη της πρότασης του Καραθεοδωρή έδειξαν διαπρεπείς πανεπιστημιακοί καθηγητές καθώς και η πασίγνωστη για την φιλοπατρία της Πηνελόπη Δέλτα που θα στήριζε το έργο με κάθε προσπάθεια. Παρόμοια στήριξη έδειξαν και άλλες μεγάλες προσωπικότητες και απέμενε πλέον η δημιουργία του Πανεπιστημίου Σμύρνης.

Όμως η δημιουργία του δεν πρόλαβε να γίνει, γιατί μερικούς μήνες μετά άρχισε ο πόλεμος για την απελευθέρωση της Μικράς Ασίας και ακολούθησε δυστυχώς η Μικρασιατική καταστροφή αφήνοντας ανεκπλήρωτο το όνειρο του μεγάλου Καραθεοδωρή.