Skip to main content

Σέρρες: Οι μαρτυρίες για το δυστύχημα στο σχολείο – Σήμερα η κηδεία του 11χρονου

Eurokinissi

Πώς περιγράφουν το σκηνικό ο ένας από τους τραυματίες μαθητές και ένας από τους αυτήκοες μάρτυρες.

Πραγματογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας ερευνούν από το πρωί της Τρίτης τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στις Σέρρες η φονική έκρηξη, στο λεβητοστάσιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου.

Παρουσία του Δημήτρη Γκολέμη, δικηγόρου της οικογένειας του άτυχου 11χρονου μαθητή, κλιμάκιο της ΕΛΑΣ μετέφερε την πόρτα πίσω στο σχολείο προκειμένου να ελεγχθεί και από τους πραγματογνώμονες. «Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα και πολυεπίπεδες οι ευθύνες» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Γκολέμης.

Ήδη, σήμερα το πρωί ορίστηκε ειδικός πραγματογνώμονας, ο οποίος θα διερευνήσει τα ακριβή αίτια της έκρηξης του λεβητοστάσιου ώστε στη συνέχεια να εκδώσει το σχετικό πόρισμα.

Σύμφωνα με τον 10χρονο μαθητή που τραυματίστηκε ελαφρά και πήρε το απόγευμα της Δευτέρας εξιτήριο, η έκρηξη συνέβη στο διάλειμμα του ολοήμερου σχολείου, όταν τα παιδιά πήγαν να παίξουν μπάλα στην πίσω αυλή, κοντά στο λεβητοστάσιο, στο υπόστεγο, καθώς έβρεχε.

«Παίζαμε μπάλα και ξαφνικά ακούσαμε φοβερό θόρυβο και άρχισαν να πέφτουν πάνω μας πέτρες και μεταλλικά αντικείμενα, μάλιστα ένα από αυτά χτύπησε ένα συμμαθητή μου» είπε, μη γνωρίζοντας την τραγική κατάληξη. Την ώρα εκείνη στην αυλή του σχολείου ήταν και η μικρότερη αδερφή του 11χρονου, η οποία άρχισε να τον ψάχνει.

Η κατάσταση της υγείας του μαθητή που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι μετά τον τραυματισμό του από την έκρηξη εξελίσστεια θετικά. Όπως ανέφερε ο διευθυντής της Παιδοχειρουργικής Κλινικής του «Ιπποκρατείου» Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσικόπουλος, η γενική κατάσταση του μικρού τραυματία ήταν καλή, όταν έφτασε στο Ιπποκράτειο.

«Μετά τον έλεγχο που έγινε, βρέθηκε ότι έχει ένα εμπίεσμα. Εμπίεσμα σημαίνει ότι το κόκκαλο το κρανίου είχε μπει μέσα δύο εκατοστά. Έγινε μία εγχείρηση επιτυχέστατα, είναι εκτός κινδύνου και χαιρόμαστε πολύ που αυτό το παιδάκι θα πάει πάρα πολύ καλά», πρόσθεσε ο κ. Τσικόπουλος.

Κλειστά σχολεία – Το απόγευμα η κηδεία

Αντιθέτως, ο 11χρονος, σημαιοφόρος του σχολείου, κηδεύεται σήμερα, στις 16:00, στο Α΄ Νεκροταφείο Σερρών. Όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Σέρρες είναι σήμερα κλειστά σε ένδειξη πένθους, ενώ το 9ο Δημοτικό θα παραμείνει κλειστό μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες στη σχολική μονάδα και να καθαριστεί ο χώρος.

«Ακούσαμε έναν φοβερό κρότο. Αρχικά δεν συνειδητοποιήσαμε τι έγινε, όμως σε λίγο άρχισε να συρρέει κόσμος. Μετά την έκρηξη μάθαμε ότι στο σχολείο γίνονταν εργασίες» είπε ο Κώστας Ιλανίδης, ιδιοκτήτης κυλικείου κοντά στο σχολείο, αυτήκοος μάρτυρας του περιστατικού.

Στο «μικροσκόπιο» τα αίτια

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 11χρονου παρακολουθεί από κοντά τις έρευνες για το τι επέφερε το μοιραίο. Γεγονός ήταν πως οι εργασίες συντήρησης και μετατροπής του καυστήρα λάμβαναν χώρα σε ώρες λειτουργίας του σχολείου, με τον διευθυντή του σχολείου και τον δήμαρχο να καταγγέλλουν τον εργολάβο του έργου.

«Στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου» εξήγησε ο διευθυντής του σχολείου, Νίκος Τσιότσιος. Ο ίδιος, όπως τόνισε, διαφωνούσε με το εν λόγω έργο, καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας.

Ο διευθυντής του σχολείου υποστήριξε ότι απευθύνθηκε πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεσή του, χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Επισήμανε δε ότι, ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε έναν χρόνο, τελικά ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να λειτουργεί τις δέκα τελευταίες μέρες. Αλλά, όπως είπε, «η λέξη λειτουργεί είναι εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάση Κοκόνα, όσοι έχουν μια εικόνα από τα σχολεία, ξέρουν ότι τέτοιες επικίνδυνες περιπτώσεις συμβαίνουν συχνά.

«Τεχνικοί κατά τη διάρκεια του σχολείου κάνουν εργασίες» είπε ο κ. Κοκόνας ο οποίος καυτηρίασε την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μετά που πέρασαν στην ευθύνη των δήμων. «Έχουμε λεβητοστάσια δίπλα σε αίθουσες που φιλοξενούν μαθητές σε πολλά σχολεία. Μας εξοργίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας που λέει ότι θα αναζητηθούν ευθύνες. Τελικά, ποιος έχει την ευθύνη που στέλνουμε τα παιδιά μας στα σχολεία και γυρνάνε νεκρά; Ποιος έχει την ευθύνη;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Κ. Μακεδονίας.

«Δεν είναι δυνατόν να στέλνει ο γονιός του το παιδί του στο σχολείο, αυτό το υποτίθεται ασφαλές μέρος, και να το παίρνει τραυματισμένο ή νεκρό. Είναι αδιανόητο» τόνισε, συμπληρώνοντας πως «από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει και άλλα θύματα σε σχολεία. Στα περισσότερα σχολεία δεν γνωρίζουμε καν που βρίσκονται τα λεβητοστάσια» ανέφερε.

Δήμαρχος: Ευθύνες σε διευθυντή και ανάδοχο

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάδης, επιρρίπτει ευθύνες στον διευθυντή του 9ου Δημοτικού Σχολείου αλλά και στον ανάδοχο του έργου και σημειώνει ότι από χθες το μεσημέρι έδωσε εντολή για κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι από την πλευρά του δήμου είχε διασφαλιστεί η ασφάλεια του έργου και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει πως «στη σύμβαση του έργου με τον ανάδοχο τονίζεται ρητά και κατηγορηματικά ότι οι οποίες τεχνικές εργασίες δεν θα γίνονται εν ώρα λειτουργίας της σχολικής μονάδας ή αν θα γίνονται τότε απαιτείται η συναίνεση είτε το διευθυντή είτε του δήμου». Αυτό, ωστόσο, όπως επισημαίνει, δεν έγινε καθώς «εμείς δεν δώσαμε καμία άδεια και μάλιστα αγνοούσαμε ότι το τεχνικό συνεργείο θα επισκέπτονταν το σχολείο».

Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα και το 12ο δημοτικό σχολείο στο οποίο κι εκεί εκτελούνται ανάλογες εργασίες σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το τεχνικό συνεργείο του εργολάβου λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο 9ο δημοτικό σχολείο και πολύ πριν την έκρηξη, επισκέφθηκε και το 12ο δημοτικό σχολείο. Εκεί ο διευθυντής δεν του επέτρεψε την είσοδο. Είπε στους τεχνικούς να έρθουν το Σάββατο να κάνουν τις ρυθμίσεις, όπως ορίζεται στη σύμβασή τους». Ισχυρίζεται ακόμη ότι δεν είχε καμία ενημέρωση πως ο διευθυντής του 9ου δημοτικού αποδέχθηκε να μπει το συνεργείο στον χώρο του σχολείου και να εκτελέσει εργασίες.

Ο κ. Χρυσάδης υποστηρίζει, επίσης, ότι ο διευθυντής της σχολικής μονάδας, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, δεν έχει αποστείλει κανένα έγγραφο ούτε στον ίδιο, ούτε στην τεχνική υπηρεσία, ούτε στη σχολική επιτροπή, που να εκφράζει την αντίθεσή του στην εκτέλεση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης και σημειώνει ότι το εν λόγω έργο και στα δύο σχολεία (9ο και 12ο δημοτικό), μέσω ΕΣΠΑ, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021, ωστόσο λόγω καθυστερήσεων στις χρηματοδοτήσεις πήρε μια παράταση και ολοκληρώθηκε τώρα.

ΥΠΕΣ: Έρευνα για τυχόν ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Από την πρώτη στιγμή, χθες, δόθηκε εισαγγελική εντολή για έρευνα. Την Τρίτη, σε συνέχεια χθεσινής ανακοίνωσης των ΥΠΕΣ και ΥΠΑΙΘ για διερεύνηση των συνθηκών, και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, έδωσε εντολή να αναζητηθούν τυχόν ευθύνες που προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ