Skip to main content

Υπ. Εργασίας: Έρχονται 4 νέες δράσεις για ΑμεΑ

Η προώθηση του Προσωπικού Βοηθού για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, αποτελεί μία από τις τέσσερις νέες δράσεις του υπ. Εργασίας.

Τέσσερις νέες δράσεις με στόχο την περαιτέρω στήριξη των ατόμων με αναπηρία, έρχονται τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Συγκεκριμένα τους επόμενους μήνες έρχονται:

  1. Η γενίκευση της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας, μιας «κάρτας αξιοπρέπειας» που ξεκίνησε να λειτουργεί από την 1η Νοεμβρίου.
  2. Η προώθηση του Προσωπικού Βοηθού για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, θεσμός για τον οποίο έχει γίνει ήδη προεργασία και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης
  3. Η  ενίσχυση των πολιτικών αποϊδρυματοποίησης, με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές
  4. Η διεύρυνση των πολιτικών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με την ένταξη όσων αναπήρων το επιθυμούν στην αγορά εργασίας.

Τις νέες δράσεις παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα ειδικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Όπως υπογράμμισε, «Αυτά είναι νέες ιδέες και δράσεις για την Ελλάδα. Αλλά είναι εδώ και καιρό κοινές πρακτικές στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.  Αυτές τις δράσεις δεσμευόμαστε να προωθήσουμε. Με σύστημα, με ταχύτητα και σε συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα. Το οφείλουμε στους αναπήρους, αλλά και στη συνείδησή μας».

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε: «Το ζήτημα των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία αποτέλεσε κεντρική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης και υπόδειγμα για την οριζόντια επιτελική λειτουργία της. Αν έπρεπε να συνοψίσω με τρεις λέξεις την κυβερνητική προσπάθεια για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία θα ήταν: φροντίδα, προσβασιμότητα, ένταξη. Στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που όχι απλά δεν θα υπάρχει διάκριση σε βάρος των ατόμων με αναπηρία αλλά που η αναπηρία δεν θα αποτελεί καν στοιχείο διαφοροποίησης στην κοινωνία».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε: «Δημιουργούμε συνεχώς τις προϋποθέσεις για να διασφαλίζουμε την ισότιμη πρόσβαση των συμπολιτών μας με αναπηρία στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Γι’ αυτό θεσπίσαμε την υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού. Εντάσσουμε σε όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς την πρώιμη ανίχνευση αναπηριών και διαταραχών και θεσπίσαμε πρόσφατα την πρώιμη παρέμβαση κατ’ οίκον. Επιπλέον, με το πρόγραμμα «Πρόσβαση κατ’ οίκον», διευκολύνουμε τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους. Υλοποιούμε το πιλοτικό πρόγραμμα Υποστηριζόμενης Απασχόλησης για άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Ως Πολιτεία αλλά και ως πολίτες, είναι ευθύνη μας να δημιουργήσουμε μια συμπεριληπτική κοινωνία που να μας χωρά όλες και όλους. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης δήλωσε: «Οι πολιτικές που σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε, όπως η θεσμοθέτηση της υποστηριζόμενης εργασίας και η δημιουργία προγράμματος εκπαιδευτών κινητικότητας και προσανατολισμού, προάγουν την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και διασφαλίζουν τη συμπερίληψη τους στις δραστηριότητες της κοινότητας. Επενδύουμε σε μια κοινωνία συμπεριληπτική, βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες στα άτομα με αναπηρία στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην κοινωνική συμμετοχή. Για το συνδυασμό των επιμέρους πολιτικών, τη χάραξη νέων  και την ένταξή τους σ’ ένα κοινό πλαίσιο, προχωράμε στην κατάρτιση εθνικής στρατηγικής για την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία και τη συμπερίληψη τους στην κοινότητα».

Ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος δήλωσε: «Χάρη στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η χώρα μας σύντομα θα σταματήσει να μιλάει για το τι καλό έχει γίνει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί θα ζούμε και εμείς την πρόοδο αναφορικά με τα δικαιώματα των αναπήρων ατόμων.»

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) Ιωάννης Βαρδακαστάνης δήλωσε: «Για το αναπηρικό κίνημα της χώρα , η 3η Δεκέμβρη είναι ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου, προστασίας των δικαιωμάτων και λογοδοσίας. Περιμένουμε ο Πρωθυπουργός να τοποθετηθεί επί της πρότασής μας για τη σύνδεση του αναπηρικού επιδόματος με τον μηχανισμό αύξησης των συντάξεων. Επίσης, η χώρα πρέπει να θεσπίσει νομοθετική ρύθμιση γι ατην επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης. Τρίτο, στη χώρα έχουμε οάσεις προσβασιμότητας και ερήμους, άρα χρειάζεται άμεσα ένας νόμος- πλαίσιο για την προσβασιμότητα ψηφιακού και δομημένου περιβάλλοντος. Διεκδικούμε επίσης μια Στρατηγική για τη Συμπερίληψη και τη Διαβίωση στην Κοινότητα, που θα προσπαθήσει να βάλει τέλος στις κακοποιητικές καταστάσεις στα ιδρύματα».

Τέλος, χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε  το στέλεχος του ΣΕΒ Γιώργος Ναθαναήλ που αναφέρθηκε στις δράσεις των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ατόμων με αναπηρία.