Skip to main content

1 δισεκατομμύριο οι e-συναλλαγές με το Δημόσιο

Intime News/Βλασσοπούλου Ισμήνη

Συνέδριο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας»

Την εκτίμησή του ότι το 2022 θα πραγματοποιηθούν περίπου 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο εξέφρασε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, από το βήμα συνεδρίου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου με θέμα την καινοτομία.

Ειδικότερα, μιλώντας στο 3ο Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Καινοτομία: Κινητήρια δύναμη της οικονομίας», το οποίο συνδιοργάνωσαν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ο κ. Πιερρακάκης, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματός του, περιέγραψε το πώς η κυβέρνηση υλοποίησε το έργο της στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, τονίζοντας ότι από πολύ νωρίς δημιούργησε ένα ιδιαιτέρως φιλόδοξο πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας, το οποίο κατάφερε να υποστηρίξει σε μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, της πανδημίας και των δεδομένων αναγκών που προέκυψαν από αυτή.

«Ξεκινήσαμε από 8,8 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές το 2018, για να προχωρήσουμε στα 34 εκατ. το 2019, στα 94 εκατ. το 2020, στα 567 εκατ. το 2021 και φέτος εκτιμούμε ότι θα προσεγγίσουμε το 1 δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο» ανέφερε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι, προκειμένου να υλοποιηθούν όλα αυτά, χρειάστηκε να γίνουν πολλά. «Χρειάστηκε να δημιουργηθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επενδύσαμε στους ανθρώπους μας, στα στελέχη του ελληνικού Δημοσίου, στους διάφορους οργανισμούς που είχαν την ανάλογη τεχνογνωσία και που ουσιαστικά έπρεπε να στοχεύσουν στο σύνολο των ενεργειών τους για την εξυπηρέτηση των πολιτών μέσα από νέες πλατφόρμες και εφαρμογές και στις στενές συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα».

Όπως εξήγησε ο κ. Πιερρακάκης, «το gov.gr ξεκίνησε σαν ένα σημείο επαφής με τον πολίτη, με 501 υπηρεσίες τον Μάρτιο του 2020, που ήταν υπηρεσίες οι οποίες είχαν συγκεντρωθεί σωρευτικά μέχρι εκείνη την περίοδο και σήμερα προσεγγίζουμε περίπου τις 1.500 υπηρεσίες, ωστόσο, όμως, οι συναλλαγές πολλαπλασιάστηκαν, διότι στοχεύσαμε σε εκείνες τις οποίες είχε περισσότερο ανάγκη ο Έλληνας πολίτης».

Καινοτομία = Ανανέωση

H επικεφαλής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, dr Kirsten Scholl, κατά την εναρκτήρια ομιλία της, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «Καινοτομία σημαίνει επίσης “ανανέωση”. Η συνεχής ανανέωση αποτελεί την κινητήρια δύναμη για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορέσουν να παραμείνουν και μελλοντικά ανταγωνιστικές τόσο σε ολόκληρη την Ε.Ε. όσο και παγκοσμίως. Είναι καθήκον της πολιτικής να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις σχετικά με αυτό. Οι επιχειρήσεις μας πρέπει να αντιδρούν ευέλικτα στις αλλαγές και να είναι προνοητικές, ώστε να επιτύχουν στη διαδικασία του πράσινου και του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Τεχνολογικός κόμβος

Νωρίτερα, στον χαιρετισμό του ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, dr Ernst Reichel, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις χαίρουν ολοένα μεγαλύτερης εκτίμησης και στις γερμανικές επιχειρήσεις, π.χ. του κλάδου της πληροφορικής. Ένας λόγος είναι το πολύ καλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και η θέση της Ελλάδας ως τεχνολογικού κόμβου (tech hub)». Αναφερόμενος στη διοργάνωση σχολίασε ότι «το Φόρουμ Καινοτομίας της Γερμανικής Πρεσβείας και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου είναι επί της ουσίας μια έκθεση βέλτιστων πρακτικών (best practices), οι οποίες επωφελούνται από τις πολυάριθμες ευκαιρίες του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά» και πρόσθεσε: «Οι επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις συνδυάζουν αποτελεσματικά την έρευνα και την ανάπτυξη με την προοπτική εμπορεύσιμων προϊόντων και ελκυστικών θέσεων εργασίας, ειδικά για νέους ανθρώπους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η διαρκής, βιώσιμη ανάπτυξη, αυτή δηλαδή που έχει σαν κινητήρια δύναμη την καινοτομία. Αυτό ισχύει τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Γερμανία».

Στο 3,9% του ΑΕΠ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Βασίλειος Γούναρης, στον χαιρετισμό του στάθηκε στις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, σημειώνοντας ότι «το Επιμελητήριο στηρίζει τη σύναψη νέων διμερών -ελληνογερμανικών- συμφωνιών συνεργασίας στον τομέα των νεοσύστατων καινοτόμων τεχνολογικών εταιρειών. Όπως διευκρίνισε, «δεν είναι τυχαίο που η τελευταία μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου, ανέδειξε τη Γερμανία πρώτη μεταξύ των χωρών προέλευσης άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την περίοδο 2016-2020, με τα συνολικά κεφάλαια νομικών και φυσικών προσώπων της Γερμανίας στη χώρα να προσεγγίζουν το 2020 τα 5,6 δισ. ευρώ. Όπως τυχαίο δεν είναι που η συνολική συμβολή των επιχειρήσεων-μελών του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου εκτιμήθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ για το 2020 ή σε αξία στα 6,4 δισ. ευρώ, ενισχυμένη σε σύγκριση με το 2019».