Skip to main content

Κιβωτός του Κόσμου: Ποιοι θα καταθέσουν πρώτοι – Με την μορφή του κατεπείγοντος η εισαγγελική έρευνα

kivotostoukosmou.org

Στο μικροσκόπιο και οι -τουλάχιστον- 10 καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη που κάνουν λόγο για κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία και  απομόνωση παιδιών από το σχολείο.

Με την μορφή του κατεπείγοντος διερευνάται η υπόθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Κιβωτός του Κόσμου”. Δύο εισαγγελείς ανηλίκων αναλαμβάνουν να συνεχίσουν την ποινική προκαταρκτική έρευνα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Πρώτοι μάρτυρες αναμένεται να καταθέσουν εργαζόμενοι στις δομές και παιδιά που έχουν διαμείνει σε αυτές, οι οποίοι ενδέχεται να εισφέρουν στοιχεία που θα διαλευκάνουν την υπόθεση. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσά τους βρίσκεται και ένας μάρτυρας που κατοικεί στο εξωτερικό και έχει δηλώσει ότι θέλει να καταθέσει στην εισαγγελία.

Ελέγχονται 4 πρόσωπα

Μέχρι στιγμής, τέσσερα πρόσωπα έχουν μπει στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών: Ο πατήρ  Αντώνιος,  τον οποίο έχει καταγγείλει ο 19χρονος τρόφιμος της δομής για σεξουαλική κακοποίηση και άλλους τρεις εργαζόμενους σε δομές της Κιβωτού.

Τα αδικήματα που μελετούν οι εισαγγελείς αφορούν κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια (κακούργημα) και για σωματική βλάβη σε βάρος αδύναμων ( πλημμέλημα).

Στο μικροσκόπιο και οι -τουλάχιστον- 10 καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη που κάνουν λόγο για ως επί το πλείστον κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία και  απομόνωση παιδιών από το σχολείο.

Ωστόσο, όταν στα τέλη Αυγούστου έφτασαν στην εισαγγελία  δύο διαδοχικά emails του Συνήγορου του Πολίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρχε αναφορά παθόντα για σεξουαλική κακοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να συνενωθούν όλες  οι δικογραφίες που ενδέχεται να έχουν σχηματιστεί σε άλλες πόλεις της Ελλάδας,  όπου υπάρχουν δομές της Κιβωτού .

Άμεση αντικατάσταση της διοίκησης

Εντωμεταξύ, την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού αποφάσισε η κυβέρνηση στη σύσκεψη που συγκλήθηκε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όπως ειπε ο κ. Οικονόμου χρειάζεται να υπάρξει άμεσα πλήρης διερεύνηση των περιστατικών και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης από τις αρμόδιες αρχές.

Ζευγάρι Σύρων ζητούσε τα παιδιά του

Ένταση σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στη δομή της Κιβωτού του Κόσμου στον Κολωνό όταν ζευγάρι Σύρων, συνοδευόμενο από άνδρα που μετέφραζε στα ελληνικά, απαίτησε να πάρει τα παιδιά του, κάποια από τα οποία φιλοξενούνται στον συγκεκριμένο χώρο.

Στο σημείο μετέβη για προληπτικούς λόγους περιπολικό της ΕΛΑΣ.

Το ζευγαρι δεν έχει υποβάλει μήνυση έως τώρα. Όπως υποστήριξαν οι γονείς, σύμφωνα με τη διερμηνεία του συνοδού τους, το 2021 με εντολή κοινωνικής λειτουργού τούς αφαιρέθηκαν τα τέσσερα παιδιά, τα οποία έχουν χωριστεί και μένουν σε διαφορετικές δομές.

naftemporiki.gr