Skip to main content

Θοδωρής Κολυδάς στο naftemporiki.gr: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία – Πότε θα πλήξει την Αττική

Ο διευθυντής της ΕΜΥ «χαρτογραφεί» την πορεία που θα ακολουθήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα παραθέτοντας αναλυτικά της περιοχές που θα επηρεαστούν. Πότε αναμένεται ύφεση της κακοκαιρίας.

Μεγάλα ύψη βροχής, δυνατές μπόρες, αλλά και πυκνή συχνότητα κεραυνών «φέρνει» η κακοκαιρία «ΕVA» που αναμένεται να πλήξει τις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπως αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς μιλώντας στο naftemporiki.gr.

Ο κ. Κολυδάς «χαρτογραφεί» την πορεία που θα ακολουθήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα παραθέτοντας αναλυτικά της περιοχές που θα επηρεαστούν: «Είναι ένα χαμηλό που δίνει συνήθως αρκετά ύψη βροχής. Τα χαμηλά της Γένοβας που έρχονται προς την περιοχή μας εμπλουτίζονται από τις ζεστές θάλασσες του Ιουνίου, παίρνουν αρκετή υγρασία και με τους νοτιάδες προκαλούν σε πρώτη φάση πολύ ισχυρές καταιγίδες στο Ιόνιο όπως επίσης στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, τη δυτική Πελοπόννησο, επηρεάζει δηλαδή ουσιαστικά σε πρώτη φάση τη δυτική Ελλάδα» δηλώνει.

Όπως αναφέρει, «το σύστημα το συγκεκριμένο προς το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή θα αρχίσει να επεκτείνεται ανατολικότερα. Θα επηρεαστεί και η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η κεντρική Στερεά Ελλάδα, η ανατολική Θεσσαλία, η κεντρική και δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα για την Αττική ο κ. Κολυδάς διευκρινίζει ότι η κακοκαιρία θα πλήξει το λεκανοπέδιο «κυρίως ξημερώματα από αργά το βράδυ του Σαββάτου προς τα ξημερώματα της Κυριακής μέχρι και το μεσημέρι». «Εκεί φαίνεται να έχουμε τα πιο έντονα φαινόμενα» σημειώνει.

«Την Κυριακή θα συνεχίσει να επηρεάζεται μέχρι το μεσημέρι το Ιόνιο, αργότερα εκεί τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Θα έχουμε μέχρι το απόγευμα σε όλα τα ηπειρωτικά αρκετά δυνατές βροχές και καταιγίδες με το πέρασμα αυτού του μετώπου και επίσης θα επηρεαστούν και τα νησιά: οι Κυκλάδες, η Κρήτη οι Σποράδες και από το μεσημέρι τα Δωδεκάνησα» προσθέτει ο διευθυντής της ΕΜΥ.

Πότε αναμένεται ύφεση της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, σημαντική ύφεση αναμένεται από τη Δευτέρα. Όπως επισημαίνει «ουσιαστικά ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση με χαρακτηριστικό το γύρισμα σε βοριά και η πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 5-6 βαθμών».

«Πολλή προσοχή»

Ο διευθυντής της ΕΜΥ εφιστά «πολλή προσοχή και να τηρούμε όσα αναφέρει η Πολιτική Προστασία: να μην βρισκόμαστε εκτεθειμένοι, να μην πηγαίνουμε κάτω από δέντρα». Όπως σημειώνει, «το αυτοκίνητο αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση εκδήλωσης κεραυνών, αρκεί να το βάλουμε στην άκρη να μην προσπαθούμε να μετακινηθούμε. Κάνουμε υπομονή, πάμε την άκρη και περιμένουμε να περάσει η δυνατή μπόρα. Οι καταιγίδες συνήθως δεν κρατάνε πάνω από δύο ώρες».

naftemporiki.gr