Skip to main content

Ανεβαίνει το θερμόμετρο Ε.Ε. – Βρετανίας με επίκεντρο τη Β. Ιρλανδία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε «απόλυτα σίγουρος» ότι όλες οι χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – πλην Ηνωμένου Βασιλείου – θα δεχθούν το προσχέδιο της συνθήκης εξόδου του Η.Β, από το μπλοκ των 28 χωρών, προσχέδιο που έχει δημιουργήσει οργή στο Λονδίνο σχετικά με τις προτάσεις που περιέχει για το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι όλα τα βασικά στοιχεία του προσχεδίου θα γίνει δεκτό από όλους», είπε ο κ. Τουσκ σε επικεφαλής επιχειρήσεων στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι οι χώρες – μέλη θα εξετάσουν το προσχέδιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

Η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι απέρριψε με οργή το προσχέδιο την Τετάρτη, σημειώνοντας ότι οι πρόνοιές του απειλούν την «συνταγματική ακεραιότητα» της χώρας της.

Ιδιαίτερα επιτέθηκε στην πρόταση για παραμονή της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. ώστε να αποφευχθεί ένα «σκληρό σύνορο» με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο Ντ. Τουσκ σημείωσε ότι, εάν στην Τ. Μέι δεν αρέσει η σχετική πρόταση, θα μπορούσε να έλθει εκείνη με μία άλλη.

«Μέχρι στιγμής, κανείς δεν έχει έλθει με κάποιο σοφότερο πλάνο από αυτό το σχέδιο», είπε.

Ιρλανδία και Ε.Ε. έχουν καλέσει για ένα Brexit το οποίο δεν θα επαναφέρει ούτε σύνορα μεταξύ ιρλανδικού και βρετανικού εδάφους στο νησί της Ιρλανδίας, ούτε τελωνειακούς ελέγχους, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη συμφωνία ειρήνευσης της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Κάτι τέτοιο όμως αποτελεί «σπαζοκεφαλιά», αφού τόσο η κυβέρνηση των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι όσο και οι συντηρητικοί δεξιοί σύμμαχοί της στην Βόρεια Ιρλανδία, με εκπρόσωπο το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), απορρίπτουν την παραμονή στην τελωνειακή ένωση, θεωρώντας ότι θα φαλκίδευε το αίτημα των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε.

Ο αρχιδιαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ έχει προτείνει δύο εναλλακτικές λύσεις, με την πρώτη να είναι τελωνειακοί έλεγχοι με χρήση τεχνολογίας αιχμής που δεν θα δίνουν στους Ιρλανδούς και Βορειοϊρλανδούς πολίτες την αίσθηση συνόρων και τη δεύτερη να είναι κάποια ειδική ρύθμιση για τη Β. Ιρλανδία στο πλαίσιο της μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κ. Τουσκ, ωστόσο, τόνισε ότι η πλήρης έξοδος του Η.Β. από ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και τελωνειακή ένωση κάνει σχεδόν αδύνατους τους ελέγχους με τεχνολογία αιχμής χωρίς «συνοριακού» τύπου καθυστερήσεις.

naftemporiki.gr