Skip to main content

«Της Ελλάδος παιδιά /πόλεμος, κατοχή, αντίσταση 1940-1945» από το Τ. Δ Δόριζας του Δήμου Τρίπολης

«Της Ελλάδος παιδιά /πόλεμος, κατοχή, αντίσταση 1940-1945» είναι  ο τίτλος της έκθεσης που οργανώνει το Τ. Δ Δόριζας του Δήμου Τρίπολης για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στο Πνευματικό Κέντρο της κοινότητας.

Η έκθεση περιλαμβάνει εκτυπώσεις φωτογραφιών με ντοκουμέντα εποχής (σκηνές από το μέτωπο, την κατοχή, την πείνα, την αντίσταση), αντίγραφα με αφίσες και ξυλογραφίες από μεταγενέστερες εκδόσεις καθώς και βιβλία που αναφέρονται στο Έπος του ’40 και στα οδυνηρά χρόνια που ακολούθησαν.

Στόχος της είναι να υπενθυμίσει το πρόσφατο παρελθόν της χώρας στα χρόνια αυτά όπου “η Κατοχή έχει καταλήξει να φαντάζει ελαφρώς αρχαία στα μάτια της νέας γενιάς, μάλλον άσχετη με τις δικές τους έγνοιες…” ενώ ταυτόχρονα, ο μεταπολεμικός κόσμος κρύβει πολύ καλά την καταγωγή του…Όμως πίσω από τους φράχτες των εγκαταλειμμένων εβραϊκών επαύλεων, στη Θεσσαλονίκη και στο Χαϊδάρι, όπου οι καινούργιες πολυκατοικίες κόβουν τη θέα προς το χώρο της άλλοτε διαβόητης “Βαστίλλης της Ελλάδας”, ή πίσω από τους πυκνούς θάμνους που κρύβουν τα εγκαταλειμμένα κι ετοιμόρροπα πολυβολεία των Γερμανών, κατά μήκος του ελικοειδούς ορεινού δρόμου από τα Γιάννενα προς την Άρτα – οι ουλές από τις κατοχικές πληγές της υπάρχουν ακόμη.”(*)

Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζει η έκδοση, μεγάλου σχήματος,“ Εικαστικές Μαρτυρίες / ζωγραφική – χαρακτική στον Πόλεμο, την Κατοχή και στην Αντίσταση”. Πρόκειται για ένα “αφιέρωμα στη συμβολή των Ελλήνων στην αντιφασιστική νίκη των λαών Οχτώβρης 1940 – Μάης 1945” που έκανε πριν από 37 χρόνια το υπουργείο Πολιτισμού (Διεύθυνση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων), το 1985,  επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, σε επιμέλεια Ασαντούρ Μπαχαριάν – Πέτρου Ανταίου.

Στην έκδοση δημοσιεύονται, μεταξύ άλλων, έργα των Τάσσου, Βάσως Κατράκη, Α. Αστεριάδη, Γ. Βακιρτζή, Σπ. Βασιλείου, Φ. Δημητριάδη, Β. Κανιάρη, Α. Κοντόπουλου, Κ. Μαλάμου, Γ. Μανουσάκη, Α. Μπαχαριάν, Β. Δεμετζίδη, Γ. Σικελιώτη, Γ. Στεφανίδη, Αλίκης Γεωργιάδη, Σόφης Κεφάλα, Άννας Κινδύνη-Μαυρουδή, Κατερίνας Χοριάτη-Σισμάνη.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης και τον ελληνικό πολεμικό Τύπο της εποχής με αντιπροσωπευτικούς τόμους της έκδοσης “ Πολεμικός Τύπος. Συλλογή εφημερίδων που έγραψαν ιστορία” (εκδ.2002) καθώς και μελέτες ιστορικών που έχουν ασαχοληθεί με το σημαντικό κομμάτι της συνολικής ιστορίας της Ελλάδας – την περίοδο της γερμανικής Κατοχής.
 

(*) Μark Mazower “Η Ελλάδα του Χίτλερ.Η εμπειρία της Κατοχής» (σελ.407) εκδ. Αλεξάνδρεια, (α΄έκδοση 1994).

INFO:

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΌ ΚΕΝΤΡΟ ΔΟΡΙΖΑΣ

11ο χιλμ. εθνικής οδού Τρίπολης –Καλαμάτας

Διάρκεια έκθεσης 28 – 31 Οκτωβρίου 2022

Ώρες λειτουργίας 10.00 – 14.00

Επικοινωνία: 693 7086487