Skip to main content

Καταδικάζει και η Ιερά Σύνοδος τις δηλώσεις Χρυσοστόμου: Απαράδεκτες και προσβλητικές

Απαράδεκτες και συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστομου η Ιερά Σύνοδος. Σημειώνει δε πως ο μητροπολίτης παρέστη στην τηλεοπτική εκπομπή, όπου έγιναν οι προκλητικές δηλώσεις του, εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου. 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση: 

«Οι σημερινές δηλώσεις στην τηλεοπτική εκπομπή «Σήμερα» (ΣΚΑΪ) του εφησυχάζοντος Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου για την ψυχική και σωματική συμμετοχή των θυμάτων στο έγκλημα του βιασμού τους είναι απαράδεκτες, πολύ περισσότερο για ορθόδοξο κληρικό, και συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών.

Τονίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι δηλώσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα του βιασμού, πέραν των άλλων, αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο σε συνοδικό επίπεδο, όσο και μέσω των Ιερών Μητροπόλεων Αυτής και των φιλανθρωπικών φορέων τους, που στέκονται καθημερινώς και εμπράκτως στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέσα από δράσεις στηρίξεώς τους και ξενώνες φιλοξενίας τους, σε συνεργασία πάντοτε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές.

Η άνευ εξαιρέσεων αντιμετώπιση της γυναίκας ως ισότιμης με τον άνδρα και η προστασία της απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση αποτελούν την επίσημη θέση και στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Οποιαδήποτε άποψη κληρικού, ανεξαρτήτως βαθμού Ιερωσύνης, που αποκλίνει από τις ανωτέρω θέσεις της Ιεράς Συνόδου, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος» 

Οι δηλώσεις και η θύελλα των αντιδράσεων

Σε εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή ο Μητροπολίτης Δωδώνης μιλώντας για το θέμα των αμβλώσεων υποστήριξε ότι δεν βιάζεται χωρίς να το θέλει μία γυναίκα και ότι δεν μπορεί μία γυναίκα να μείνει έγγυος από βιασμό. «Δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα… Δεν μένει έγκυος με αυτό το θέμα, πρέπει να έχει συμμετοχή (…) πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψη» είπε χαρακτηριστικά. Στις διαμαρτυρίες των δημοσιογράφων, ο κ. Χρυσόστομος επέμεινες στις θέσεις του λέγοντας: «Εσείς αντιλαμβάνεστε ότι μια γυναίκα κάθεται και βιάζεται και μένει και έγκυος; Έχει συμμετοχή».

Οι δηλώσεις αυτές ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, με εκπροσώπους της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων να τις καταδικάζουν. «Αδιανόητες και καταδικαστέες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Μητροπολίτη η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Την αποδοκιμασία του εξέφρασε και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας σε ανάρτησή του στο Twitter. Να ζητήσει συγγνώμη τον κάλεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης

«Ντροπή και θυμός για τη λογική που καλύπτει τους βιαστές και επιτίθεται στα γυναικεία δικαιώματα» έγραψε σε tweet του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος. Για «ανατριχιαστικες δηλώσεις που παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού και “κυνηγιού μαγισσών”» έκανε λόγο η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ράνια Σβίγκου. «Δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω. Ο βιασμός είναι έγκλημα, η αυτοδιαθεση του γυναικείου σώματος είναι δικαίωμα» πρόσθεσε.

«Oι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης με αφορμή την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τις αμβλώσεις αποτελούν επιστροφή στις πιο συντηρητικές απόψεις του παρελθόντος, επιστροφή στον Μεσαίωνα», σχολίασε η Νάντια Γιαννακοπούλου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

naftemporiki.gr