Skip to main content

Μήνυμα από το «112» για επτά περιοχές: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο»

Σε συναγερμό βρίσκεται η Πολιτική Προστασία για το κύμα κακοκαιρίας που επελαύνει σε πολλές περιοχές, με το «112» να προειδοποιεί με μήνυμά του για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο σε επτά περιοχές της χώρας, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

«Ενεργοποίηση 112. Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο: Παραθαλάσσιες περιοχές Αν. Μακεδονίας-Θράκης & Κ. Μακεδονίας, νησιά Β. Αιγαίου, Θεσσαλία, Σποράδες, περιοχές Αν. Στερεάς Ελλάδας & Εύβοια. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις – Ακολουθείτε οδηγίες των Αρχών» αναφέρει συγκεκριμένα το μήνυμα της Υπηρεσίας Eπικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης «112».

Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό μήνυμα από το «112» προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Το μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους οι κάτοικοι έκανε λόγο για καταιγίδες, ραγδαίες βροχοπτώσεις και κεραυνούς στην ευρύτερη περιοχή. Στο ίδιο μήνα καλούνταν οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων, ακολουθώντας τις οδηγίες αυτοπροστασίας.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας – επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων.

Σφοδρή νεροποντή έπληξε και το λεκανοπέδιο Αττικής με πολλούς δρόμους, όπως τη Λεωφόρο Δροσιάς – Σταμάτας στον Διόνυσο, να μετατράπονται σε ποτάμια και πυροσβέστες να σπεύδουν για να απεγκλωβίσουν πολίτες και οδηγούς.

Χαλκιδική: Πλημμύρισαν σπίτια και αυλές

Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι αυτοδιοικητικές αρχές στη Χαλκιδική, όπου κατά τόπους, από νωρίς το πρωί, σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις, που στον δήμο Σιθωνίας προκάλεσαν μικροπροβλήματα. Λόγω της καταρρακτώδους βροχής, σε κάποιες περιπτώσεις, πλημμύρισαν σπίτια και αυλές σε Συκιά, Σάρτη και Τορώνη ενώ λόγω των κεραυνών σημειώθηκαν παροδικές διακοπές ρεύματος και στη Νικητή. Η πυροσβεστική υπηρεσία κλήθηκε για αντλήσεις υδάτων σε μεμονωμένα περιστατικά.

Από τον δήμο Κασσάνδρας εκδόθηκε, επίσης, ανακοίνωση προς τους πολίτες ώστε να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σήμερα και αύριο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. «Κύριο μέλημά μας η ασφάλεια και η προστασία του συνανθρώπου», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση η Πολιτική Προστασία του δήμου.

Καταρρακτώδης βροχή έπεσε από το πρωί και στον δήμο Πολυγύρου, με τον αντιδήμαρχο, Χρήστο Κομπόγιαννο, να δηλώνει πως δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα ωστόσο οι υπηρεσίες του δήμου θα βρίσκονται σε επιφυλακή με μηχανήματα και υπαλληλικό προσωπικό, καθώς τα φαινόμενα αναμένεται να εξελιχθούν από το απόγευμα και αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Σε επιφυλακή βρίσκονται επίσης οι υπηρεσίες στους δήμους Νέας Προποντίδας και Αριστοτέλη, μετά το προειδοποιητικό μήνυμα του 112, όπως διβαβεβαίωσαν οι δήμαρχοι Εμμανουήλ Καρράς και Στέλιος Βαλιάνος.

Στο μεταξύ, σύγκρουση τεσσάρων οχημάτων σημειώθηκε στη 1:30 το μεσημέρι στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Νέων Μουδανιών, στον κόμβο Σωζόπολης προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη διακόπηκε προσωρινά για περίπου μία ώρα, με την Τροχαία να εκτρέπει τα οχήματα από τον κόμβο Τρίγλιας έως το ύψος του κόμβου της Καλλικράτειας, μέσω της παλαιάς εθνικής οδού.

Ποιες περιοχές θα βρεθούν στη δίνη της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΜΥ αναβάθμισε με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων το ισχύον έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

«Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (Α.Α 18/2022) εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την Παρασκευή 26-08-2022 για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα, κατά τη διάρκεια των φαινομένων, από ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Σύμφωνα όμως με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το ισχύον Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, λόγω των υψηλών ποσών βροχής και ραγδαιότητας των φαινομένων, από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 24-08-2022) έως και αύριο το βράδυ (Πέμπτη 25-08-2022)» αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ειδικότερα, το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αφορά τις εξής περιοχές:

Α. Τα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) από σήμερα νωρίς το βράδυ έως τις πρωινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Β. Την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) από σήμερα το βράδυ έως και τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Πέμπτη.

Γ. Τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) από σήμερα τη νύχτα έως και αύριο το βράδυ της Πέμπτης.

Δείτε αναλυτική πρόγνωση του καιρού ΕΔΩ.