Skip to main content

Τζόνσον: Κάποιοι χρησιμοποιούν τη Β. Ιρλανδία για να μην υπάρξει Brexit

Το θέμα των συνόρων της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας χρησιμοποιείται ως προσπάθεια να παραμείνει όλο το Ηνωμένο Βασίλειο σε τελωνειακή ένωση με τη Ευρωπαϊκή Ένωση και να ματαιωθεί το Brexit, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Το θέμα των συνόρων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. (δηλαδή της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας) στην ιρλανδική νήσο έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις του Brexit.

Η Ε.Ε. και η Μ. Βρετανία συμφώνησαν τον Δεκέμβριο ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί μια οριστική επίλυση του θέματος χωρίς συζήτηση επί της μελλοντικής σχέσης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο.

«Το θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας χρησιμοποιείται αρκετά με πολιτικό τρόπο ως μία προσπάθεια να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στη τελωνειακή ένωση και ουσιαστικά στην ενιαία αγορά, άρα δεν μπορούμε πραγματικά να φύγουμε από την Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Τζόνσον στο Sky News.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας έγιναν αφού το Sky δημοσιοποίησε λεπτομέρειες από επιστολή που έγραψε προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, στην οποία αναφέρει ότι είναι «λάθος να θεωρούμε ότι το θέμα είναι η μη διατήρηση συνόρων» στην Ιρλανδία.

Ερωτηθείς για την επιστολή, ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι παρερμηνεύθηκε και κάλεσε το Sky να τη δημοσιεύσει στο σύνολό της.

«Αυτό που λέει η επιστολή είναι ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν πολύ καλές λύσεις που μπορούμε να εφαρμόσουμε που θα αποτρέπουν κάθε είδους σκληρό σύνορο, αλλά θα επιτρέπουν την ελεύθερη μεταφορά αγαθών, ανεμπόδιστα, επιτρέποντας παράλληλα στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση», δήλωσε.

Μπαρνιέ: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε την Τρίτη ότι η Ε.Ε. θα προχωρήσει με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη νήσο της Ιρλανδίας στην περίπτωση που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ιδέες για το πώς θα συμφιλιωθεί η επιθυμία της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση με τις δεσμεύσεις να αποφευχθεί ένα «σκληρό σύνορο» μεταξύ Β. Ιρλανδίας – Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Η εναλλακτική επιλογή της Ε.Ε. για την Ιρλανδία προβλέπει ότι θα διατηρηθεί «πλήρης ρυθμιστική ευθυγράμμιση» μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit και ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα παρουσιάσει σήμερα τις εφικτές λύσεις.

Με βάση τις λεπτομέρειες που έχουν κυκλοφορήσει από το προσχέδιο της σύμβασης του Brexit μεταξύ της Μ. Βρετανίας και της Ε.Ε., πρόκειται για μια «γελοία» πρόταση που δεν θα βγάλει πουθενά, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του δεξιού φιλοβρετανικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Β. Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας του Συντηρητικού Κόμματος της Τ. Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Το προσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συμφωνηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα παραβιάσει πολλές κόκκινες γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με αξιωματούχους, και περιλαμβάνει στοιχεία όπως η ρήτρα που αποτρέπει τη «ρυθμιστική απόκλιση» κατά μήκος των ιρλανδικών συνόρων.

«Πρόκειται για μια γελοία, υπερβολική πρόταση που παρουσιάζεται από τον Μισέλ Μπαρνιέ. Δεν θα βγάλει πουθενά. Η λύση είναι να ξεκινήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις και τότε – και μόνο τότε – θα γνωρίζετε ποιες συνοριακές ρυθμίσεις χρειάζεται να γίνουν», ανέφερε ο Νάιτζελ Ντοντς.