Skip to main content

Λάρισα: Χειροπέδες σε δύο για εκβίαση και τοκογλυφία – Πώς έδρασαν

Δύο άνδρες συνελήφθησαν το πρωί της Τρίτης στη Λάρισα, από αστυνομικούς της τοπικής Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας, κατηγορούμενοι για εκβίαση και τοκογλυφία σε βάρος τρίτου άνδρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελία, το θύμα, το 2008, λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε, δανείστηκε από τον έναν δράστη το χρηματικό ποσό των 7.500 ευρώ και στο πλαίσιο της συναλλαγής αυτής συμφώνησαν προφορικά την εξόφληση του ποσού αυτού μέσα στα επόμενα τρία έτη, χωρίς την ύπαρξη τόκου πέραν του εκάστοτε ισχύοντος τραπεζικού επιτοκίου.

Το 2012, κι ενώ ο παθών είχε επιστρέψει τμηματικά το χρηματικό αυτό ποσό, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των τόκων, ο δράστης τον ανάγκασε να αποδεχτεί, ως οφειλέτης, συναλλαγματική υπέρ αυτού, ύψους 20.000 ευρώ, ισχυριζόμενος ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα τον διασύρει στην πόλη της Λάρισας.

Έκτοτε, από το 2012 και σε τακτά χρονικά διαστήματα έως και το 2022, σε κάθε συνάντησή του με τον παθόντα, με την παρουσία και του δεύτερου δράστη από το 2021 και έπειτα, ο πρώτος δράστης, ασκώντας στον παθόντα ψυχολογική πίεση και με λεκτικές απειλές κατά της σωματικής του ακεραιότητας, τον υποχρέωνε να υπογράφει σχεδόν κάθε χρόνο και νέες συναλλαγματικές.

Ως αποτέλεσμα, υποκύπτοντας στις απειλές και τους εκβιασμούς, ο παθών υπέγραψε συναλλαγματικές, συνολικής αξίας 95.000 ευρώ, ενώ, μαζί με φιλικό του πρόσωπο που συμμετείχε ως τριτεγγυητής, αναγκάστηκαν να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις περί αποδοχής οφειλών ύψους 60.000 και 40.000 ευρώ, αντίστοιχα, προς το πρόσωπο του πρώτου δράστη, στον οποίο είχε ήδη καταβάλει ο παθών το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την καταγγελία, χθες ο δράστης, συνοδευόμενος από τον δεύτερο δράστη, μετέβη σε γραφείο του παθόντος όπου προέβη σε λεκτικές απειλές σε βάρος της σωματικής ακεραιότητας του ιδίου και της οικογένειάς του, προκειμένου να τον εξαναγκάσει να καταβάλει χρήματα. Μάλιστα, ο δεύτερος δράστης επιχείρησε να χτυπήσει με τα χέρια του τον παθόντα.

Οι δράστες εντοπίστηκαν σήμερα το πρωί από αστυνομικούς και συνελήφθησαν εντός των ορίων του αυτοφώρου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.