Skip to main content

Πυρκαγιά Πεντέλης: Μεγάλη η λίστα των καταστροφών κτιρίων – Κάηκαν 27.817 στρέμματα

Τραγική είναι η λίστα των καταστροφών από την πυρκαγιά της Πεντέλης. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα αυτοψίες συνεργείων μηχανικών στις πληγείσες περιοχές έχουν κριθεί επικίνδυνα 54 σπίτια, 5 επαγγελματικοί χώροι και 17 αποθήκες. Επιπλέον, 72 κατοικίες κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλες για χρήση. Επίσης, σε 27.817 στρέμματα ανέρχεται η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 19η Ιουλίου στην Πεντέλη και επεκτάθηκε σε περιοχές της ανατολικής Αττικής.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν στο σύνολό της η έκταση που επλήγη, είχε κηρυχθεί αναδασωτέα κατά το παρελθόν ύστερα από άλλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί.

Αναλυτικότερα, σε σχέση με τις αυτοψίες σε κτίρια, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:
«Σήμερα Παρασκευή 22 Ιουλίου, συνεχίστηκαν και σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης, Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) και Ραφήνας – Πικερμίου, λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων. 

Συνολικά, έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε 251 κτήρια:

· Από αυτά 204 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 78 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 72 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 54επικίνδυνες για χρήση, οι οποίες θα επανελεγχθούν.

· Επίσης, έχουν ελεγχθεί 8 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 2 είναι κατάλληλοι για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος (χρήζει επισκευής) και 5 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

· Ελέγχθηκαν 34 αποθήκες εκ των οποίων 5 κρίθηκαν κατάλληλες, 12 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 17επικίνδυνες για χρήση και θα επανελεγχθούν.

· Τέλος ελέγχθηκαν 5 Ιεροί Ναοί – Δημόσια Κτήρια, εκ των οποίων οι 4 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση(χρήζει επισκευών).

Τις επόμενες ημέρες, κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, θα συνεχίσουν να διενεργούν αυτοψίες, στις πληγείσες περιοχές της Αττικής, για να ικανοποιήσουν όσα επιπλέον αιτήματα αυτοψιών δεν κατέστη εφικτό μέχρι σήμερα, λόγω απουσίας των ιδιοκτητών των ακινήτων, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας».