Skip to main content

Πυροσβεστική: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στην Πεντέλη – Μόνο μικρές εστίες

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο στην Πεντέλη, είπε στη νέα ενημέρωση στις 15:00 ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός. Όπως εξήγησε, κατά το μεγαλύτερο μέρος της η πυρκαγιά που ξεκίνησε χθες είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της σε ύφεση.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως μικρές εστίες αντιμετωπίζονται σε Διώνη και Δασαμάρι, ακόμα πιο μικρές σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν ισχυρές στο πεδίο και εξακολουθούν να επιχειρούν για να αποτρέψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων. Η ιδιαίτερη αξιοποίηση των 19 εναερίων μέσων, που διατίθενται αυτή τη στιγμή για την πυρόσβεση από αέρος, έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση σημειακών εστιών μέχρι τον πλήρη  έλεγχο της πυρκαγιάς, σημείωσε.

Στο έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος συνδράμουν στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ιδιώτες εθελοντές.

Από νωρίς το πρωί ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυό του.

Διαρκής είναι η παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και πραγματοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τη Δασική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ. Και τα νοσοκομεία της Αττικής παραμένουν σε ετοιμότητα.

Οι πολίτες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στο τηλέφωνο 213 15 10 100, και να λαμβάνουν σχετική καθοδήγηση. Μέχρι στιγμής, έχει διασφαλιστεί η δωρεάν προσωρινή φιλοξενία 26 πολιτών που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά στην περιοχή της Πεντέλης.

Όλες οι φάσεις των επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό της διυπουργικής ομάδας της Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Αρτοποιός επισήμανε πως σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για αύριο Πέμπτη, προβλέπεται και πάλι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 4 ή και υψηλός κατηγορίας 3.

«Δεν ανάβουμε φωτιά για κανέναν λόγο! Δεν κάνουμε θερμές εργασίες! Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί! Αν δούμε καπνό ή φωτιά καλούμε αμέσως το 112 ή το 199» τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.