Skip to main content

Στη Δικαιοσύνη η ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ

Στο πολυμελές πρωτοδικείο της Αθήνας συζητείται από το πρωί εάν θα δοθεί αναβολή στην συζήτηση της πρώτης συλλογικής αγωγής καταναλωτικών ενώσεων που ζητούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Τουλάχιστον 1700 καταναλωτές έχουν προσφύγει στο δικαστήριο θεωρώντας ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι παράνομη, καταχρηστική και αθέμιτη.

Από το πρωί οι δικηγόροι των καταναλωτικών ενώσεων δίνουν  μάχη να  μην αναβληθεί η συζήτηση, αίτημα το οποίο έχει υπόβαλει η ΔΕΗ,  ενόψει της επικείμενης απόφασης από τον Άρειο Πάγο, όπου έχει προσφύγει η εταιρεία  για να κριθεί το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής  με τον θεσμό της πιλοτικής δίκης.

Οι δικηγόροι των καταναλωτών χαρακτηρίζουν προοσχηματικο και παρελκυστικο το αίτημα αναβολής και κυρίως ζητούν από την πλευρά της ΔΕΗ να δεσμεύει πως μέχρι να κριθεί η υπόθεση από το ανώτατο δικαστήριο δεν θα υπάρξει διακοπή ρεύματος σε κανέναν καταναλωτή.

Eπικαλέστηκαν μάλιστα μαρτυρία της Γενοπ ΔΕΗ ότι σε καθημερινή βάση υπάρχουν δεκάδες αιτήματα διακοπής ρεύματος ακόμα και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και γι’αυτό ζήτησαν από το δικαστήριο ακόμα και αν αναβάλει την αγωγή να εκδώσει απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων ως δίχτυ προστασίας για τους καταναλωτές που κινδυνεύουν επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν και μπορεί να μείνουν χωρίς ρεύμα.

Όσον αφορά στο αίτημα για πιλοτική δίκη, που έχει καταθέσει η ΔΕΗ, σημειώνεται ότι εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα, η οποία αφορά μεγάλη μερίδα πολιτών, προκειμένου το επίμαχο ζήτημα να κρίνεται σε κορυφαίο επίπεδο νωρίτερα και να μην παρατείνεται η εκκρεμότητα και κατά συνέπεια η αβεβαιότητα αλλά και τα έξοδα των διαδίκων.

Διαβάστε ακόμη 

naftemporiki.gr