Skip to main content

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει στα σχολεία μετά το Πάσχα

Τη διενέργεια υποχρεωτικών self test μόνο σε μαθητές που παρουσιάζουν συμπτώματα, ανακοίνωσε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία

Αναφερόμενη στη λειτουργία των σχολείων και στο πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα, είπε ότι φέτος επιλέχθηκαν ο τακτικός προγραμματισμένος έλεγχος και η συστηματική ιχνηλάτηση επαφών, υποστηρίζοντας πως η πρακτική του υπουργείου είχε ως αποτέλεσμα τον έλεγχο της ενδοσχολικής διασποράς του ιού. «Από το 33% του συνόλου των κρουσμάτων τον Φεβρουάριο- στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον- φτάσαμε στο 20% λίγο πριν κλείσουν τα σχολεία», σημείωσε. 

Στη νέα φάση, είπε, ο έλεγχος- όχι μόνο στα παιδιά αλλά γενικά στην κοινότητα- θα επικεντρώνεται στα άτομα με συμπτώματα. «Έτσι όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, μετά το Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό, προσυμπρωματικό, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα», δήλωσε. 

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι παραμένουν σε ισχύ όλα τα βασικά μέτρα και μέτρα συστηματικής ιχνηλάτησης των επαφών κρούσματος. Εάν δηλαδή εντοπίζεται με Covid ένα παιδί- ανεξάρτητα με το από πού κόλλησε- θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, την πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος. 

Η κ. Παπαευαγγέλου κάλεσε τους γονείς να είναι ευαισθητοποιημένοι παρατηρώντας πιθανά συμπτώματα- όχι μόνο για κορωνοϊό, καθώς υπάρχουν εξάρσεις λοιμώξεων γαστρεντερικού και αναπνευστικού- και εφόσον εντοπιστούν να κρατάνε στο σπίτι τα παιδιά και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους. Τα παιδιά θα επιστρέφουν στο σχολείο έπειτα από τουλάχιστον 24 ώρες μετά την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, είπε. 

naftemporiki.gr