Skip to main content

Δίκη Ζακ Κωστόπουλου: Τον χτυπούσαν με «τιμωρητική διάθεση», είπε ο εισαγγελέας

Πεπεισμένος ότι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου, στο οποίο είχε μπει ο Ζακ Κωστόπουλος και ο κατηγορούμενος μεσίτης, είχαν ” τιμωρητική διάθεση” και χτυπούσαν το θύμα με σφοδρότητα,εμφανίστηκε ο εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Όπως είπε ο εισαγγελικός λειτουργός για τους δύο κατηγορούμενους, για τους οποίους ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη, “ενεργώντας με πρόθεση έριξαν με σφοδρότητα χτυπήματα στο κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Ο πρώτος από τις 5 φορές που κλώτσησε, οι 3 βρήκαν το κάτω μέρος της τζαμαρίας του καταστήματος και το κεφάλι του Ζαχαρία Κωστόπουλου, ενώ ο δεύτερος συνολικά κλώτσησε εννέα φορές προς το κάτω μέρος του καταστήματος και το κεφάλι και 5 το πέτυχαν, προκαλώντας πόνο στον τελευταίο”.

Όπως ανέφερε, οι κατηγορούμενοι τον χτυπούσαν στο κεφάλι παρά του το ότι ο Ζακ Κωστόπουλος είχε τραυματιστεί κι αιμορραγούσε και έρποντας επιχειρούσε να βγει από το κατάστημα. 

Ωστόσο, ο εισαγγελέας ανέφερε ότι βάσει των καταθέσεων και του οπτικοακουστικού υλικού, η κατηγορία δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως καθώς “δεν αποδέχθηκαν ως ενδεχόμενο το θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή”. 

Δεν ήταν ληστής….

Επισημαίνοντας ότι ο Ζακ Κωστόπουλος δεν ήταν ληστής, διότι “δεν αφαίρεσε αντικείμενα, δεν απείλησε κανέναν”, οι κατηγορούμενοι αν και γνώριζαν ότι το θύμα ήταν σε κατάσταση πανικού, ότι ήθελε να απεγκλωβιστεί, ότι δεν ήταν επικίνδυνος κι επιθυμούσε να διαφύγει, συνέχιζαν να τον χτυπούν.

“Ήθελαν να προκαλέσουν τις βλάβες. Τα τραύματα συνδέονταν με το θάνατο και ο οργανισμός του αντέδρασε μέσω του μηχανισμού στρες. Ο θάνατος δεν θα επέρχετο αν δεν είχε πληγεί με αυτό τον τρόπο επανειλημμένα και με σφοδρότητα” τόνισε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι ο κοσμηματοπώλης και μεσίτης “αν και είχαν δει ότι είχε τραυματιστεί και αιμορραγούσε, αν και γνώρισαν ότι η επίθεση σε βάρος του με σφοδρότητα στο κεφάλι μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο, από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής έδρασαν απερίσκεπτα. Η επιδίωξη τους ήταν η παραμονή του στο κατάστημα και η σύλληψή του από τα όργανα”.

Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να απορριφθούν οι ισχυρισμοί τους ότι βρίσκονταν σε άμυνα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι “ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος ουδέποτε επιτέθηκε κατά των κατηγορουμένων και οι κατηγορούμενοι ήταν αυτοί που του επιτέθηκαν, κατέστρεψαν την τζαμαρία κι τον έσυραν έξω από το κατάστημα”, ενώ ο μεσίτης δεν εξήγησε καν γιατί ενεπλάκη.

Ζήτησε την απαλλαγή των αστυνομικών

Αντιθέτως, ο εισαγγελέας ζήτησε να αθωωθούν οι τέσσερις αστυνομικοί οι οποίοι κάθονται στο εδώλιο, κρίνοντας ότι ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

“Είχαν πρόθεση την ακινητοποίηση του θανόντος και να επιτευχθεί η δέσμευση και σύλληψη του. Δεν προχώρησαν στη σωματική του κάκωση αλλά ενήργησαν στο πλαίσιο τον καθηκόντων τους. Η δράση τους δεν ενέχει στοιχεία υπερβολής και δεν υπερέβησαν το αναγκαίο μέτρο”, επισημάνθηκε.

Τι είπαν οι γονείς του Ζακ

Βγαίνοντας από το δικαστήριο η μητέρα του Ζακ είπε: 

 “Περιμέναμε την αλλαγή κατηγορίας. Από τις απολογίες τους προέκυψε ότι δεν έχουν μετανοήσει και το μυαλό μου πάει στη λέξη δόλος. Υπήρχε κάτι που τους οδήγησε να συμπεριφερθούν έτσι. Οι αστυνομικοί υπερέβησαν το καθήκον τους και σαν αστυνομία δεν έκαναν τίποτα. Ακόμα υπάρχουν πολλά σημεία που δεν διερευνήθηκαν, δεν συλλέχτηκαν στοιχεία, μάρτυρες δεν βρέθηκαν. Αυτό τους καθιστά, όπως είχε πει και ο άντρας μου, δίπλα υπεύθυνους για τη βία που άσκησαν και δεν βοήθησαν. Να εξιχνιαστεί αυτή η υπόθεση. Πολλά στοιχεία και μαρτυρίες χάθηκαν και τους θεωρώ υπεύθυνους”.

Από την πλευρά του ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου, επεσήμανε: “Περίμενα από τον εισαγγελέα να είναι πιο αυστηρός για τους αστυνομικούς. Δεν έλεγξαν τα κινητά τηλέφωνα των κατηγορουμένων. Υπήρχε καθαρά δόλος. Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό που τον κλωτσοπατάνε. Δεν θα πιστεύουμε ούτε αυτό που βλέπουμε;”.

naftemporiki.gr