Skip to main content

Καταστήματα Κράτησης: 17 δανειστικές βιβλιοθήκες για κρατούμενους και Ρομά

«Κλειδί» στην δημιουργικότητα των μικρών Ρομά στο Ζεφύρι, την Αγία Βαρβάρα, στα Άνω Λιόσια κ.ά., είναι αδιαμφισβήτητα η εκπαίδευσή τους. Εξίσου και για τους απανταχού κρατούμενους, όταν τους δίνεται η δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας μέσα στα σχολεία των Καταστημάτων Κράτησης.

Στη σύνθετη διαδικασία της εκπαίδευσης μέσα στις φυλακές, που παρέχουν δάσκαλοι αφοσιωμένοι σ’ αυτούς τους μαθητές τους κι άλλοι τόσοι δάσκαλοι έξω, στα δημοτικά σχολεία όπου φοιτούν και μικροί Ρομά, συνδράμουν οι δανειστικές βιβλιοθήκες, που αυτές τις μέρες ενισχύονται συνολικά με 2110 τίτλους βιβλίων μέσα από την «Δημιουργία 17 ποιοτικών δανειστικών βιβλιοθηκών ‘για σένα!’ σε 11 σχολεία με μαθητές Ρομά και 6 σχολεία εντός Καταστημάτων Κράτησης».

Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιεί η Eλληνική Λέσχη του Βιβλίου (ΕΛΒΙ) στο πλαίσιο του Active citizens fund, ενός ευρύτερου προγράμματος ύψους 12 εκ. ευρώ το οποίο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Την διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος στην Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και η ΜΚΟ SolidarityNow.

«Το έργο ξεκίνησε το 2020 μέσα στην πανδημία και με την ολοκλήρωση του, τον επόμενο μήνα, 17 σχολεία θα έχουν ενισχυθεί με νέες ποιοτικές δανειστικές βιβλιοθήκες ‘για σένα’ που περιλαμβάνουν στοχευμένα βιβλία, βασισμένα στις ιδιαιτερότητες των ομάδων στόχου των σχολείων, καθώς και υλικό οργάνωσης, λειτουργίας, έμπνευσης και επίπλου βιβλιοθήκης» είπε η πρόεδρος της Ελληνικής Λέσχης Βιβλίου Βίκυ Μπράνη, χαιρετίζοντας σήμερα τη σχετική συνέντευξη Τύπου.

«Την επιλογή των βιβλίων έκανε επιτροπή της ΕΛΒΙ και θα επωφεληθούν 1.795 μαθητές Ρομά και 550 μαθητές κρατούμενοι», πρόσθεσε η υπεύθυνη προγράμματος της Λέσχης, Πούπα Κραβαρίτη.  

Η δημιουργία δανειστικών βιβλιοθηκών «για σένα» δημιουργείται για την ομάδα Ρομά, στα δημοτικά σχολεία νομού Αττικής: 2o Ζεφυρίου, 2o και 9o και 5o ‘Ανω Λιοσίων, 2o και 6o Αγίας Βαρβάρας, 7o και 6o και 11ο Ασπρόπυργου, 23ο και 16ο Αχαρνών. Για την ομάδα κρατουμένων: Δημοτικό σχολείο καταστημάτων κράτησης ενηλίκων Κομοτηνής και Ναυπλίου. Δημοτικό σχολείο και Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας καταστήματος κράτησης ενηλίκων Γρεβενών. Δημοτικό σχολείο καταστήματος κράτησης ανηλίκων 15 έως 18, Κορίνθου. Δημοτικό σχολείο και Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας καταστήματος κράτησης νέων από 18 έως 21 Αυλώνα. Δημοτικό σχολείο και Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας καταστήματος κράτησης γυναικών Θήβας.