Skip to main content

Σήμερα οι αποφάσεις για χαλάρωση των μέτρων

Τα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας τα τελευταία 24ωρα έχουν δημιουργήσει συγκρατημένη αισιοδοξία και «χώρο» για χαλάρωση των μέτρων, η οποία ωστόσο θα είναι ήπια και δεν θα γίνει απότομα, όπως διεμήνυσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.  Όπως διευκρίνισε, η απελευθέρωση αφορά κυρίως τους εμβολιασμένους, όχι τους ανεμβολίαστους, κι αυτό θα συνεχιστεί. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν και κινδυνεύουν είναι οι ανεμβολίαστοι και ιδιαίτερα οι άνω των 60 ετών» επισήμανε μεταξύ άλλων. 

Σήμερα αναμένονται οι εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναφορικά με την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εστιαστούν σε σχολεία και αθλητισμό μόνο. Η κυβέρνηση πάντως διαβεβαιώνει πως εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που θα επιτρέψουν χαλάρωση, η Επιτροπή θα εισηγηθεί και η κυβέρνηση θα αποφασίσει ακολουθώντας την τάση που υπάρχει και σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη

Δίνοντας χθες μια επισκόπηση της ατζέντας της Επιτροπής, ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, γνωστοποίησε ότι ανάμεσα στα θέματα που εξετάζονται είναι ο αθλητισμός (αύξηση του ποσοστού πληρότητας στα γήπεδα) και τα συνέδρια, ίσως και οι σχολικές εκδρομές, αφήνοντας εκτός και σε δεύτερο χρόνο την διασκέδαση που λειτουργεί μόνο με καθήμενους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ξέρουμε ότι παραβιάζεται το μέτρο και φοβόμαστε τα μεγάλα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης που η τήρηση των κανόνων είναι δύσκολη». 

Στην ατζέντα της Επιτροπής βρίσκονται επίσης οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, για τη διενέργεια των οποίων οι ειδικοί εμφανίζονται αρνητικοί. Όπως είπε ο κ. Εξαδάκτυλος οι καρναβαλικές εκδηλώσεις αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης και στην παρούσα επιδημιολογική φάση αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι η υπερμετάδοση. «Αυτό θα ανέστρεφε τους σκληρούς δείκτες που έκαναν πολύ καιρό να ακολουθήσουν μια πτωτική πορεία που είναι αργή», είπε χαρακτηριστικά, γεγονός που αναδεικνύει την εύθραυστη ισορροπία των δεικτών. 

naftemporiki.gr