Skip to main content

Η ώρα της κρίσης για τον Δημήτρη Λιγνάδη

Πρόσωπο με πρόσωπο με τα φερόμενα ως θύματά του θα βρεθεί σε λίγες ώρες ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο άλλοτε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, θα καθίσει στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, προκειμένου να αντικρούσει το βαρύ κατηγορητήριο που του αποδίδεται: Βιασμός κατά συρροή σε βάρος τριών ανηλίκων κι ενός ενήλικα. 

Η μεταγωγή του Δημήτρη Λιγνάδη από τις φυλακές της Τρίπολης στις φυλακές του Κορυδαλλού έχει ήδη γίνει από χθες, προκειμένου να είναι παρών στο δικαστήριο, με τον συνήγορό του Αλέξη Κούγια ωστόσο,  να δηλώνει ότι θα ζητήσει να διακοπεί η διαδικασία για ένα μήνα λόγω φόρτου εργασίας. 

Πάνω από 20 μάρτυρες αναμένεται να καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου,  το οποίο, όπως εκτιμάται θα χρειαστεί περισσότερες από δέκα συνεδριάσεις για να εκδώσει την απόφασή του. 

Πώς έφθασε στο εδώλιο 

Στις 8 Φεβρουαρίου 2021 κατατίθεται στην Εισαγγελία η πρώτη μήνυση σε βάρος του σκηνοθέτη από έναν 40χρονο σήμερα άνδρα, ο οποίος τον καταγγέλλει  για σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν 15 ετών. Αν και το αδίκημα είχε παραγραφεί, στη μήνυσή του αναφερόταν σε έναν άλλον άνδρα, ο οποίος όταν κλήθηκε από την εισαγγελία για να καταθέσει, υποστήριξε ότι είχε βιαστεί από τον σκηνοθέτη στην Επίδαυρο τον Αύγουστο του 2015,  όταν ήταν 17 ετών.  

Στις εισαγγελικές αρχές καταφθάνει και μία δεύτερη μήνυση από έναν 26χρονο σήμερα άνδρα, ο οποίος κατήγγειλε τον σκηνοθέτη ότι τον βίασε το 2010 σε ηλικία 14 ετών. 

Στις 20 Φεβρουαρίου οι δικαστικές αρχές εκδίδουν σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. Ο εισαγγελέας ασκεί σε βάρος του ποινική δίωξη για βιασμό κατά συρροή, οδηγείται στην ανακρίτρια και μετά από μία μαραθώνια απολογία προφυλακίζεται και οδηγείται στις φυλακές της Τρίπολης. 

Η απολογία

Στην απολογία του, ο κατηγορούμενος αρνείται τις σε βάρος του κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τις «προϊόν μυθοπλασίας»  από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών επειδή ανέλαβε τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. « Ποτέ δεν είχα συνευρεθεί με ανήλικα άτομα επ’ ουδενί λόγο, ποτέ δεν είχα διενεργήσει γενετήσιες πράξεις με ανήλικα άτομα είτε στο σπίτι μου είτε αλλού…», υποστήριξε ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για έναν πίνακα που υπάρχει στο σπίτι του με ένα ανήλικο αγόρι που είναι γυμνό και φοράει το εσώρουχό του, με υψωμένο το δεξί του χέρι, απάντησε: «Όταν ο παππούς μου Δημήτριος Λιγνάδης ο οποίος ήταν αρχιτέκτονας, ήρθε από τη Σμύρνη, έφερε κάποιους πίνακες και αυτός είναι ένας από αυτούς. Είναι ένας πίνακας του 1800 κάτι και είναι ένα από τα πιο συγκινησιακά μου κειμήλια. Είναι το μόνο που μου θυμίζει τον παππού μου, τον Δημήτρη. Οι φωτογραφίες πάνω σε ένα ταμπλό στις οποίες φαίνονται κάποια παιδιά, απεικονίζουν εμένα σε παιδική ηλικία».

Το ένταλμα προφυλάκισης 

Μετά την απολογία του, ανακρίτρια και εισαγγελέας στο ένταλμα προσωρινής κράτησης κάνουν λόγο για συγκεκριμένη μεθοδολογία καταλογίζοντας στον Δημήτρη Λιγνάδη «εμμονή και σταθερή εγκληματική ροπή του κατηγορουμένου στην τέλεση συναφών αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας», και τον προφυλακίζουν. 

Μετά την προφυλάκισή του, ακόμη ένας 24χρονος τον  καταγγέλλει στην ανακρίτρια για βιασμό πριν από 7 χρόνια σε ηλικία 17 ετών, ενώ 46χρονος καταθέτει στον Εισαγγελέα ότι ο σκηνοθέτης τον βίασε το 2018, αφού προηγουμένως τον είχε ναρκώσει στο διαμέρισμά του. Ο εισαγγελικός λειτουργός ασκεί σε βάρος του συμπληρωματικές διώξεις. 

Το βούλευμα

Αρχές Δεκεμβρίου εκδίδεται το βούλευμα το οποίο υιοθετεί πλήρως την πρόταση της εισαγγελέως για την παραπομπή του Δημήτρη Λιγνάδη σε δίκη για τέσσερις βιασμούς. 

Η εισαγγελέας είναι καταπέλτης για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού θεάτρου. Κρίνει ότι είναι άτομο «επικίνδυνο, με πάθη και εμμονές, εμφορούμενο από έντονα αντικοινωνικά αισθήματα».