Skip to main content

Φόβοι ειδικών για νέα «μεταμφίεση» του κορωνοϊού

Από την έντυπη έκδοση

Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]

Οι σκληροί δείκτες επιμένουν και οι ειδικοί προϊδεάζουν ότι θα φοράμε μάσκες μέχρι το καλοκαίρι, ενώ ανησυχούν για τους συνωστισμούς των αποκριάτικων εκδηλώσεων. Άλλο μεγάλο αγκάθι το σύνδρομο MIS-C στα παιδιά.

Στις 22.889 έφτασαν τα χθεσινά κρούσματα σε 511.462 τεστ (προχθές 18.855 σε 125.708 τεστ), με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 4,47% και το σύνολο των κρουσμάτων στα 2.090.383. Ωστόσο, 108 ακόμα συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τον ιό ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων στις 24.322. Διασωληνωμένοι είναι 524 ασθενείς από 549 προχθές, όμως αυξήθηκαν και πάλι οι νέες εισαγωγές, στις 424 από 364 προχθές.

Σύνδρομο MIS-C

Ανησυχία προκαλούν τα κρούσματα στα παιδιά. Χθες είχαμε 8.354 (προχθές 5.068) και ο λόγος είναι η εμφάνιση του πολυοργανικού φλεγμονώδους συνδρόμου MIS-C. Εννέα παιδιά νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ενώ υπολογίζεται ότι 150 περίπου παιδιά και έφηβοι παρουσίασαν το σύνδρομο και ένα μικρό ποσοστό χρειάστηκε ΜΕΘ. Το σύνδρομο εμφανίζεται 2-10 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη και σύμφωνα με τα δεδομένα, όλα τα παιδιά ήταν ανεμβολίαστα.

Γι’ αυτό και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε έκκληση στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Ένα άλλο μεγάλο αγκάθι είναι οι αυξημένες καθημερινά απώλειες.

«Αντί να μιλάμε για τις εκατόμβες των νεκρών, η συζήτηση έχει στραφεί στο πώς θα κάνουμε Πάσχα» επισήμανε, μιλώντας σε ιστοσελίδα ο παθολόγος, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παππάς, ο οποίος θεωρεί πολύ πιθανό να μας επισκεφθεί και μία ακόμα μετάλλαξη που δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει.

«Με την αλόγιστη κυκλοφορία του ιού, του δίνεις χώρο να συνεχίζει να κυκλοφορεί και να σου βγάλει την επόμενη μετάλλαξη. Αυτή μπορεί να κυκλοφορεί ήδη κάπου έξω από τα ραντάρ μας και να μας έρθει ξαφνικά, όσο ξαφνικά και εντελώς απρόσμενα ήρθε η Όμικρον». Αστάθμητος παράγοντας, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι τα ζώα εξηγώντας ότι η επιστημονική κοινότητα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Όμικρον να προήλθε από τους ποντικούς. Στις ΗΠΑ, όπως είπε, βρέθηκαν θετικά πολλά ελάφια και στο Χονγκ Κονγκ σκοτώνουν χάμστερ που μετέφεραν τον ιό από την Ολλανδία.

Δεν είμαστε στο τέλος

Παράλληλα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέφερε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η αποκλιμάκωση είναι δεδομένη, καθώς κρούσματα και εισαγωγές έχουν υποχωρήσει, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν κι άλλα πανδημικά κύματα. Ο καθηγητής εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι οι καρναβαλικές εκδηλώσεις θα προκαλέσουν συνωστισμούς που στη συνέχεια θα αποτυπωθούν σε κρούσματα και κάποια από αυτά ίσως σε σοβαρές νοσήσεις. Εκτίμησε ότι το Πάσχα θα είναι καλύτερα τα πράγματα, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν θα πετάξουμε τις μάσκες.

Με αγωνία αναμένουν φίλαθλοι, αθλητές και παράγοντες την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, με την ελπίδα ότι θα ανακοινώσουν τη χαλάρωση των μέτρων στα γήπεδα. Οι ειδικοί θα εξετάσουν το ενδεχόμενο το ποσοστό χωρητικότητας να ανέλθει στο 40%-50%, με έναρξη ισχύος από τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου.