Skip to main content

Ν. Καπραβέλος στη «Ν»: Τον Απρίλιο θα έχουμε το 5ο κύμα της πανδημίας

Της Ανθής Αγγελοπούλου
[email protected]

«Η τραγικότητα είναι τέτοια που δεν υπάρχει περιγραφή. Οι τραγικές συνέπειες του 4ου κύματος ακόμα και στη φάση αποκλιμάκωσης είναι μεγάλη. Δεν πιεζόμαστε πολύ στις ΜΕΘ γιατί είναι λιγότερες οι εισαγωγές, όμως τα περιστατικά που έχουμε δεν μας επιτρέπουν να σκεφτούμε την οποιαδήποτε χαλάρωση» επισημαίνει στη «Ν» ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. 

«Ο μεγάλος μου φόβος είναι το επόμενο κύμα» επισημαίνει ο κ. Καπραβέλος κάνοντας έκκληση σε όλους να μην χαλαρώσουν και αφεθούν. «Γράψτε το με κεφαλαία», μου λέει, «τον Απρίλιο θα έχουμε 5ο κύμα, προσοχή στη χαλάρωση». 

«Από τον Αύγουστο είπα ότι βλέπω τον εφιάλτη να έρχεται λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Από τότε είχαμε σημάδια για το τσουνάμι που μας βρήκε Νοέμβριο και Δεκέμβριο» σημειώνει ο κ. Καπραβέλος. 

Τα κρούσματα σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο είναι ακόμα πολλά. «Το λέω και ανησυχώ βαθύτατα» μου τονίζει «παρόλο που η νοσηρότητα της μετάλλαξης Όμικρον δεν είναι ίδια με της μετάλλαξης Δέλτα και είμαστε λίγο αισιόδοξο».

Γεμάτα νοσοκομεία με σοβαρά περαστικά 

Εξηγεί μάλιστα ότι οι 5 κλινικές για περαστικά Covid έγιναν 4 γιατί έδωσαν της γαστρεντερολογικής πάλι πίσω ενώ, δίνουν δειλά – δειλά κάποιες κλίνες στα γενικά περιστατικά. Διότι όπως επισημαίνει έχουν πολύ βαριά περιστατικά και από άλλες παθήσεις. Για παράδειγμα «Στις 12 κλίνες που έχω οι 4 είναι γεμάτες με βαρύτατα περιστατικά μη Covid. Χθες μόλις, μου ήρθε σοβαρό περιστατικό από μόλυνση δοντιού. Κάθε μέρα έχουμε βαριά περιστατικά» σημειώνει. 

Καμπύλη του τρόμου

«Παρόλο δεχόμαστε που αισθητά μικρότερη πίεση και είμαστε στη φάση της σταθεροποίησης της καμπύλης, όταν έχουμε 100 νεκρούς τη μέρα αυτή είναι καμπύλη σταθεροποίησης του τρόμου» τονίζει ο κ. Καπραβέλος. 

5ο κύμα την Άνοιξη

Ο ιός σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο οποίος συμπληρώνει «Δεν φωνάζω πολύ γιατί μετά από όσα συνέβησαν η εστίαση δεν είναι στα φόρτε της. Αν όμως χαλαρώσουν πλήρως όλοι τότε καήκαμε, θα έχουμε 5ο κύμα σίγουρα».

«Καήκαμε 3 φορές και φυσάμε και το γιαούρτι» όπως λέει, ενώ, παραδέχεται ότι πήγαμε καλά στο 1ο κύμα γιατί τηρούσαμε τα μέτρα και περιορίσαμε τη μόλυνση μόλις όμως χαλαρώσαμε αμέσως μας έκαψε ο Νοέμβρης που ήρθε. Και συμπληρώνει ότι οι μεταλλάξεις είναι επικίνδυνες, ότι σκάει στο εξωτερικό με την παγκοσμιοποίηση του πλανήτη δεν μένει εκεί που εμφανίζεται αλλά σύντομα ταξιδεύει παντού.