Skip to main content

Εισαγγελική παρέμβαση για τις διακοπές ρεύματος

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης προκάλεσαν οι πολυήμερες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές περιοχές της Αττικής, που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διερευνηθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της διατάραξης λειτουργίας κοινωφελούς εγκατάστασης.

Αφορμή για την εισαγγελική παρέμβαση αποτέλεσαν οι μαρτυρίες πολιτών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, την ώρα που η Εισαγγελία έχει λάβει δεκάδες τηλεφωνήματα από πολίτες που ισχυρίζονται ότι αν κι έχουν συμπληρωθεί τρία 24ωρα, εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, να ζουν σε πολικές θερμοκρασίες μη μπορώντας να καλύψουν τις ανάγκες τους και να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. 

Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας πρωτοδικών Απόστολος Ανδρέου.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε πως μέχρι σήμερα το πρωί περίπου 1.000 νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ρεύμα, εκτιμώντας πως η ηλεκτροδότηση θα έχει αποκατασταθεί παντού εντός της ημέρας.

«Η αντιμετώπιση βλαβών από τον ΔΕΔΔΗΕ έχει γίνει πολύ καλύτερα από την προηγούμενη χρονιά. Από τις 200.000 παροχές που ήταν εκτός ηλεκτροδότηση στην κορύφωση του φαινομένου έχουμε πέσει, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, σε λιγότερα από 1.000 νοικοκυριά» ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1. 

«Έχουμε πρόβλημα στην οδό Κιλκίς στο Χαλάνδρι, έχουμε πρόβλημα σε σπίτια στην Αγία Παρασκευή, Χολαργό και Παπάγου. Στον νότιο τομέα έχουμε προβλήματα σε Άλιμο και Γλυφάδα και έχουμε και πολλές περιπτώσεις στα Μεσόγεια. Έχουμε συνεννόηση με τους Δήμους, να ανοίξουν τους δρόμους για να περάσουν τα συνεργεία και να διορθώσουν τις βλάβες, οι οποίες ‘φαίνονται’ καλύτερα, τώρα που αποκαταστάθηκε το δίκτυο Μέσης Τάσης σε όλη την Αττική» πρόσθεσε. Διαβεβαίωσε παράλληλα πως «όλοι οι άνθρωποι του ΔΕΔΔΗΕ κάνουν ό,τι μπορούν για να ηλεκτροδοτηθούν πάλι όλα τα σπίτια. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε αν μπορούν να αποζημιωθούν οι άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν. Αυτό όμως δεν είναι μόνιμη λύση. Η μόνιμη λύση είναι η υπογειοποίηση των καλωδίων. Βρέθηκα προχθές σε περιοχή που δεν είχε ρεύμα, ενώ στον παραπάνω δρόμο είχε προχωρήσει το έργο υπογειοποίησης των καλωδίων και υπήρχε ρεύμα», σημείωσε.

Στο τραπέζι μηχανισμός αποζημιώσεων

Όπως ανέφερε στο μεταξύ κατά την ενημώρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει μηχανισμός που θα παρεμβαίνει αυτόματα για θέματα αποζημιώσεων σε περίπτωση διακοπών ρεύματος.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα αν εξετάζεται να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους έμειναν χωρίς ρεύμα λόγω των βλαβών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ που προκάλεσε η κακοκαιρία ο κ. Οικονόμου είπε πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την αρμόδια εταιρεία για τον σχεδιασμό μηχανισμού που ενδεχομένως θα παρεμβαίνει και αυτόματα θα αποζημιώνει σε τέτοιυ είδους περιπτώσεις. «Ό,τι συγκεκριμένο υπάρξει θα ανακοινωθεί από την εταιρεία και το αρμόδιο υπουργείο» ανέφερε συγκεκριμένα.

naftemporiki.gr