Skip to main content

Αποζημιώσεις και Επιτροπή Διερεύνησης για τους εγκλωβισμούς στην Αττική Οδό

Επιτροπή Διερεύνησης για τους εγκλωβισμούς εκατοντάδων πολιτών στην Αττική Οδό εν μέσω της κακοκαιρίας συγκροτήθηκε με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Η Επιτροπή θα εξετάσει τις ευθύνες του παραχωρησιούχου ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. αλλά και του λειτουργού ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., ώστε να εισηγηθεί την επιβολή κυρώσεων, ανεξαρτήτως της αποζημίωσης που θα δώσει η εταιρεία στους οδηγούς.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών «το νομικό πλαίσιο για την απόδοση ευθυνών στους παραχωρησιούχους όταν κλείνουν οι αυτοκινητόδρομοι, θεσπίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση το 2020, για να μπει ένα τέλος στο φαινόμενο να δημιουργούνται προβλήματα στο οδικό δίκτυο και μετά να μην επιβάλλονται κυρώσεις σε κανέναν».

Πλέον, σύμφωνα με όσα σημειώνει το υπουργείο, βάσει της παραγράφου 3 του άρθρου 65 του ν. 4663/2020 (ΦΕΚ Α’ 30) προβλέπεται ότι αν διακοπεί η κυκλοφορία σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών φαινομένων, επιβάλλονται κυρώσεις σε φορείς επιφορτισμένους με τη λειτουργία ή/και τη συντήρηση του εν λόγω δικτύου, εφόσον ενέργεια ή παράλειψή τους συνετέλεσε στη διακοπή κυκλοφορίας.

«Έτσι, όπως προβλέπει ο νόμος, η Επιτροπή διερευνά άμεσα τις ευθύνες του Παραχωρησιούχου ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ Α.Ε. αλλά και του Λειτουργού ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε., ώστε να εισηγηθεί στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Όπως διευκρινίζεται, οι κυρώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες της αποζημίωσης που θα δώσει η εταιρεία στους οδηγούς των εγκλωβισμένων οχημάτων, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η τεράστια ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας, επιτάσσει να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις. Και αυτό θα γίνει», τονίζει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Αποζημίωση 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο

Όπως έγινε γνωστό νωρίτερα από το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας της Αττικής Οδού την καταβολή του ποσού των 2.000 ευρώ ανά εγκλωβισμένο αυτοκίνητο, αίτημα που έκανε δεκτό η εταιρεία.

3.500 πολίτες απεγκλωβίστηκαν χθες – Συνεχίζεται η επιχείρηση

Στις δηλώσεις που παραχώρησε το πρωί ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης είπε πως χθες απεγκλωβίστηκαν περίπου 3.500 πολίτες και περίπου 1.800 αυτοκίνητα. Όπως ανέφερε, στη διάρκεια της νύχτας, πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας μοίραζαν κουβέρτες, νερό και τρόφιμα. Παράλληλα έχουν ήδη μεταφερθεί και συνεχίζουν να μεταφέρονται με τον προαστιακό σιδηρόδρομο προς την Αθήνα όσοι διανυκτέρευσαν στο αεροδρόμιο και σε άλλα ασφαλή σημεία περιμετρικά της Αττικής Οδού. Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης η προσπάθεια συνεχίζεται και σήμερα, ώστε ο απεγκλωβισμός όλων των οδηγών να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή Λειτουργίας της εταιρείας «Αττικές Διαδρομές» Αριστοφάνη Παπαδημητρίου, διακόσια άτομα και 100 αυτοκίνητα παρέμεναν εγκλωβισμένα μέχρι τις 10 το πρωί στην Αττική Οδό.

Απαντώντας γιατί η Αττική Οδός δεν κινήθηκε γρήγορα χθες το μεσημέρι για να μην δημιουργηθεί το πρόβλημα ο κ. Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι «τα περιστατικά στην αρχή ήταν αντιμετωπίσιμα». «Όποιο σχέδιο είχαμε ήταν σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί με τόσα φορτηγά και αυτοκίνητα στο δίκτυο» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η κίνηση των φορτηγών στην Αττική Οδό δόθηκε εντολή να σταματήσει στις 2 το μεσημέρι ενώ στην Νέα Οδό είχε δοθεί από τις 9 το πρωί.

Όπως υποστήριξε, η κατάσταση με την κακοκαιρία «ήταν δύσκολα διαχειρίσιμη και πρωτόγνωρη και ακόμη και 60 εκχιονιστικά να είχαμε (είχαμε 34) θα είχαν αποκλειστεί». «Πιθανώς να αργήσαμε» αναγνώρισε και συνέχισε λέγοντας: «Ως Αττική οδός αισθανόμαστε άβολα και πολύ άσχημα για ό,τι έγινε. Στα 20 χρόνια λειτουργίας μας δεν είχαμε αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα και αποτελούσαμε υπόδειγμα για όλους».

naftemporiki.gr