Skip to main content

Αιχμάλωτοι τζιχαντιστές, ο πονοκέφαλος της Δύσης

Κατηγορηματικά «όχι» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στην επιστροφή στις ΗΠΑ της Χόντα Μουθάνα, της νεαρής γυναίκας που άφησε τη χώρα για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Η άρνηση του Αμερικανού προέδρου πραγματοποιείται λίγες μέρες αφότου ο ίδιος κάλεσε τους Ευρωπαίους να «πάρουν πίσω» περισσότερους από 800 τζιχαντιστές που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία και να τους δικάσουν. Και σηματοδοτεί τον νομικό και ηθικό πονοκέφαλο των χωρών αυτών, καθώς το ΙΚ οδεύει προς την οριστική πτώση του και οι εκατοντάδες τζιχαντιστές, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα σε φυλακές ή καταυλισμούς προσφύγων, επιθυμούν να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής.  

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, η 24χρονη Μουθάνα δεν είναι Αμερικανή υπήκοος και δεν πρέπει να της επιτραπεί η είσοδός της στις ΗΠΑ, παρά την αντίθετη άποψη της οικογένειάς της και του δικηγόρου της.  

Η γυναίκα, η οποία μεγάλωσε στην Αλαμπάμα, ταξίδεψε στη Συρία, προκειμένου να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, όταν ήταν 20 ετών. Στην οικογένειά της είχε πει τότε ότι θα συμμετείχε σε ένα πανεπιστημιακό δρώμενο στην Τουρκία.

Η υπόθεση φέρει πολλές ομοιότητες με εκείνη της νεαρής Βρετανίδας Σαμίμα Μπεγκούμ, της οποίας επίσης αφαιρέθηκε η βρετανική υπηκοότητα. Το 2015, σε ηλικία 15 ετών, η Μπεκούμ εγκατέλειψε τη χώρα προκειμένου να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Σήμερα ζητεί να επιστρέψει μαζί με το νεογέννητο παιδί της.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε μέσω Twitter τις ευρωπαϊκές χώρες να «πάρουν πίσω» περισσότερους από 800 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτους που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία και να τους δικάσουν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους να πάρουν πίσω τους 800 και πλέον μαχητές του ISIS που κρατάμε αιχμάλωτους στη Συρία και να δικάσουν. Το Χαλιφάτο είναι έτοιμο να πέσει. Η εναλλακτική δεν είναι καλή, δεδομένου ότι θα αναγκαστούμε να τους αφήσουμε ελεύθερους», διεμήνυσε ο Τραμπ.

Πάνω σε αυτή τη δήλωση στάθηκε και ο δικηγόρος της Μουθάνα, για να σχολιάσει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε συστάσεις στους Ευρωπαίους, αλλά όταν πρόκειται να πάρει εκείνος πίσω τους Αμερικανούς πολίτες «προσπαθεί να παίξει παιχνίδια».  

Περισσότεροι από 800 ξένοι τζιχαντιστές από περισσότερες από 40 χώρες κρατούνται από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Οι γυναίκες οι οποίες παντρεύτηκαν τζιχαντιστές, οι λεγόμενες νύφες του ISIS, και τα παιδιά τους επίσης βρίσκονται υπό κράτηση.

Πολλές χώρες διστάζουν να τους δεχτούν πίσω εξαιτίας της δυσκολίας δίωξής τους βάσει των στοιχείων που συλλέχθηκαν στο πεδίο της μάχης.  

Ο αριθμός των Αμερικανών που εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος, όπως η Μουθάνα, είναι μικρός συγκριτικά με τους πολίτες άλλων χωρών, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας. Εκτιμάται ότι περίπου 59 Αμερικανοί εντάχθηκαν στην οργάνωση, εκ των οποίων 13 αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τρομοκρατία, αφότου επέστρεψαν από στις ΗΠΑ. Αρκετοί ακόμη εκτιμάται ότι έπεσαν στα πεδία των μαχών.

naftemporiki.gr