Skip to main content

Νέα μέτρα: «Κλειδώνει» το δεύτερο πακέτο την επόμενη εβδομάδα

Της  Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected] 

Ένα νέο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα «κλειδώσει» τη Δευτέρα και εκτός απροόπτου θα μπει σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου. Ειδικότερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει  στις 27 Δεκεμβρίου, προκειμένου να κάνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης μετά τα Χριστούγεννα και να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις. 

Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις τις επόμενες 72 ώρες δεν θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο αν η επιτροπή κρίνει πως υπάρχει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων θα μπουν σε ισχύ αυστηρότερες ρυθμίσεις ακόμα και πριν από την Πρωτοχρονιά.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να ξορκίζει  ένα νέο lockdown, ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο επιστροφής των sms. Ωστόσο δεδομένη είναι η επέκταση της τηλεργασίας, ενώ προκρίνεται η επιβολή ωραρίου σε  εστίαση και διασκέδαση. Όσον αφορά στα σχολεία στόχος είναι να ανοίξουν κανονικά μετά τις γιορτές , ωστόσο εξετάζονται αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα (σήμερα πρέπει να νοσούν τουλάχιστον οι μισοί μαθητές για να κλείσει ένα τμήμα)

Τι ισχύει από σήμερα

 

Από σήμερα πάντως μπαίνει σε ισχύ ένα πρώτο πακέτο μέτρων, που προβλέπει. 

τα εξής : 

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.  Αυτό αφορά και τους κλειστούς χώρους που σχετίζονται με τη διασκέδαση και τα γυμναστήρια. 
  • Ειδικά για τους κλειστούς χώρους των σούπερ μάρκετ και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95. 
  • Οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και γενικότερα των εορτών απαγορεύονται. Οι εκδηλώσεις, που θα γίνονταν από τους Δήμους, δεν θα πραγματοποιηθούν. 
  • Για τους  επισκέπτες οι οποίοι εισέρχονται στην Ελλάδα, πέρα από την υποχρέωση να  έχουν αρνητικό PCR 72 ωρών ή rapid 24 ωρών, υπάρχει ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την είσοδο τους στην χώρα. 
  • Παραμένει ισχυρή σύσταση για τεστ πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. 

Η πορεία των εμβολιασμών 

 

Βελτιωμένη είναι η κατάσταση στο εμβολιαστικό μέτωπο, καθώς 7.39 εκατομμύρια πολίτες  έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση (ποσοστό 80,2% του ενήλικου πληθυσμού). Σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.15 εκατομμύρια  εμβολιασμοί (ποσοστό 54% των δικαιούχων) και ακόμη 1.2 εκατομμύρια ραντεβού έχουν κλειστεί (ποσοστό 20,6% των δικαιούχων).

Μάλιστα τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κλειστεί περισσότερα από μισό εκατομμύριο ραντεβού αναμνηστικής δόσης. Να σημειωθεί πως στην ηλικιακή κατηγορία των 60 και άνω από τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 90%.

Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση 

Οι χειρισμοί που γίνονται στο μέτωπο της πανδημίας πυροδοτούν μια σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξαπέλυσε βέλη στο ΣΥΡΙΖΑ , λέγοντας πως «έχει επιλέξει μια εξαχρειωμένη αντιπολιτευτική πρακτική τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε ύφος στα θέματα της πανδημίας. Αλλά και όταν επιχειρεί να καταθέσει προτάσεις αυτό που αναδεικνύεται είναι είτε η άγνοια είτε η υποκρισία τους».

«Όσο συνεχίζει τις παλινωδίες ο κ. Μητσοτάκης οδηγεί τους πολίτες στην απόλυτη καταστροφή, και βιολογική και κοινωνική και οικονομική» σημειώνεται  σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Παράλληλα  επισημαίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση πως η κυβέρνηση «είναι εκτός υγειονομικής πραγματικότητας, επιδεικνύοντας εγκληματικά αντανακλαστικά».