Skip to main content

Βασιλακόπουλος για εμβολιασμό: Αλγόριθμοι θα μπορούσαν να δείξουν ποιοι χρειάζονται επιπλέον δόση

«Θα είχε σημασία να φτιάξουμε ειδικούς αλγορίθμους για το ποιοι χρειάζονται μια δόση ακόμη», ανέφερε σε συνέντευξή του ο καθηγητής Πνευμονολογίας  και μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου, Θόδωρος Βασιλακόπουλος, προσθέτοντας ότι ο αριθμός αντισωμάτων δεν συνδέεται άμεσα με την προστασία που παρέχει το εμβόλιο. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής συμπλήρωσε ότι  «Η ελπίδα είναι ότι δεν θα πάμε μόνο σε προσαρμοσμένα, αλλά σε εμβόλια που θα πιάνουν όλους τους κορωνοϊούς  και στο μέλλον γιατί θα φτιάχνονται εναντίον των περιοχών του κορωνοϊού που δεν αλλάζουν». 

Όμικρον: Ευχάριστο  ότι στη Νότια Αφρική μπαίνουν σε ύφεση

Σχετικά με την Όμικρον είπε πως είναι «ευχάριστο  ότι στη Νότια Αφρική μπαίνουν σε ύφεση αν κι εκεί είναι νότιο ημισφαίριο και ξεκινά το καλοκαίρι», τονίζοντας ότι «Η λογική λέει ότι ο κορωνοϊός δεν θα σκοτώνει περισσότερο γιατί ο νεκρός δεν μεταδίδει, εξαφανίζεται». 

Υπογράμμισε ακόμη ότι επανέρχεται η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα της μάσκας, ενώ έδωσε συμβουλή για δύο χειρουργικές αν όχι η μάσκα προστασίας 95% «ΚΝ – 95» ή υφασμάτινη μαζί με χειρουργική. 

Να κρατάμε ψηλά τον δείκτη αντισωμάτων 

«Οι δόσεις των εμβολίων έχουν τη λογική να κρατάμε ψηλά τον δείκτη αντισωμάτων, όπως  και  με το εμβόλιο της γρίπης που κάθε χρόνο προσαρμόζεται σε αλλαγές», σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος, ενώ  επεσήμανα ότι γύρω στην Άνοιξη θα ανακοινωθεί το προσαρμοσμένο στη μετάλλαξη ‘Ομικρον’ εμβόλιο. 

Όχι το lockdown αλλά η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού θα εξαφανίσει την πανδημία  

«Αν τα κλείσουμε όλα με lockdown δεν θα πετύχουμε εξαφάνιση της πανδημίας. Κάθε φορά το κλείσιμο είναι λιγότερο αποτελεσματικό, ενώ αντίθετα θα βοηθούσε η αύξηση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού», ανέφερε ο καθηγητής. 
Τέλος διευκρίνισε ότι το rapid test δεν έχει διαφορετική λειτουργία από το self test, τονίζοντας ότι η μόνη διαφορά είναι ότι το κάνουν επαγγελματίες υγείας σε μεγαλύτερο βάθος εντός της ρινικής κοιλότητας.