Skip to main content

5 ειδήσεις για να ξεκινήσετε την ημέρα σας

1. Τα «στοιχήματα» για την υλοποίηση των έργων που θα χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης
Η ταχύτητα υλοποίησης των διαγωνιστικών διαδικασιών, τυχόν δικαστικές προσφυγές, αλλά και το ζήτημα των εκπτώσεων στους διαγωνισμούς είναι τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης το επόμενο χρονικό διάστημα. Διαβάστε εδώ.

2. Έρχεται «τσουνάμι» κρουσμάτων τον Ιανουάριο; 
Ένα «μεγάλο τσουνάμι» αναμένεται τον Ιανουάριο ως αποτέλεσμα της περιόδου των γιορτών που «Η Ελλάδα ‘’περηφανεύεται’’ ότι θα είναι ανοιχτά τα πάντα όλα και δεν θα γίνει κάτι για να μετριαστεί το κύμα των μολύνσεων», όπως προέβλεψε ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, προτείνοντας νέους περιορισμούς. Διαβάστε εδώ.

3. Στη «ζυγαριά» των οίκων αξιολόγησης οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες του 2022
Τις μεγάλες προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που θα φέρει το 2022 για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία σκιαγραφούν στη «Ν» τα στελέχη 6 μεγάλων οίκων: Moody’s, Fitch, S&P, DBRS, Scope Ratings και UBS.  Διαβάστε εδώ. 

4. Ώρα αποφάσεων στην ΕΚΤ
Ο Τζερόμ Πάουελ της Fed πήρε το όπλο του και ετοιμάζεται να «πυροβολίσει» τον πληθωρισμό με δραστική μείωση στις αγορές ομολόγων, αλλά και τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2022. Ο πληθωρισμός καλπάζει και στην Ευρωζώνη, αλλά τα πράγματα για την Κριστίν Λαγκάρντ είναι πιο περίπλοκα. Η ακρίβεια δεν απειλεί στον ίδιο βαθμό όλα τα κράτη της νομισματικής ένωσης, ούτε συμφωνούν όλοι για το εάν είναι προσωρινό ή πιο επίμονο φαινόμενο. Στην εξίσωση μπαίνει βεβαίως και η πανδημία με το κύμα κρουσμάτων και μεταλλάξεων, που αυτή προκαλεί.  Διαβάστε εδώ.

5. Μεταβιβάσεις ακινήτων: Έως τέλος Ιανουαρίου με τις παλιές αντικειμενικές
Χρονικό περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 δίνει το υπουργείο Οικονομικών για την υπογραφή των συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών και δωρεών με βάση τις παλιές αντικειμενικές αξίες. Διαβάστε εδώ.