Skip to main content

Ο Κόρμπιν είχε προσεγγιστεί από κατάσκοπο του Ανατολικού Μπλοκ τη δεκαετία του ’80;

Ο ηγέτης του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος και πιθανόν επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Κόρμπιν είχε προσεγγιστεί από Τσεχοσλοβάκους κατασκόπους του τότε κομμουνιστικού καθεστώτος τη δεκαετία του ’80, καθώς οι τελευταίοι θεωρούσαν ότι οι «ριζοσπαστικές σοσιαλιστικές» απόψεις του πιθανόν να τον οδηγούσαν να «πουλήσει» βρετανικά κρατικά μυστικά, σύμφωνα με αξιωματούχο των κρατικών αρχείων της Σλοβακίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times, ο νυν ηγέτης των Εργατικών και τότε «αντάρτης» βουλευτής του κόμματος, είχε συναντηθεί με τον Γιαν Σαρκότσι, Τσεχοσλοβάκο κατάσκοπο ο οποίος τυπικά βρισκόταν στη Βρετανία ως διπλωμάτης, την επίμαχη δεκαετία.

Ο κ. Κόρμπιν, σύμφωνα με τον Σλοβάκο αξιωματούχο, είχε επιλεγεί με την ελπίδα ότι θα συνεργαζόταν με το σοβιετικό μπλοκ για την «ανατροπή του καπιταλισμού».

Οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Τσεχοσλοβακίας πίστευαν ότι ο «σκληρός αριστερός» Εργατικός βουλευτής θα είχε κάποιου είδους «τρυφερότητα» προς τις χώρες του τότε «υπαρκτού σοσιαλισμού».

Ο Μιχάλ Μίκλοβιτς του Ινστιτούτου Εθνικής Μνήμης της Σλοβακίας ανέφερε στους Times ότι «η σημαντικότερη αποστολή του Γιαν Σαρκότσι στη Μ. Βρετανία ήταν να αποσπάσει πληροφορίες για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες».

Ο Σαρκότσι δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα The Sun την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο κ. Κόρμπιν έλαβε πράγματι χρήματα από την κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας για να παράσχει πληροφορίες για τη βρετανική πολιτική σκηνή.

Ωστόσο ο επικεφαλής των αρχείων των υπηρεσιών πληροφοριών της Τσεχίας δήλωσε ότι ο Τζ. Κόρμπιν ουδέποτε στρατολογήθηκε με επιτυχία.

Εκπρόσωπος του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος απάντησε: «Ο Τζέρεμι ουδέποτε προσέφερε καμία διαβαθμισμένη πληροφορία σε αυτόν ή σε οποιονδήποτε άλλο διπλωμάτη. Ο ψυχροπολεμικός Τσεχοσλοβάκος κατάσκοπος Γιαν Σαρκότσι είναι φαντασιόπληκτος και οι αναφορές του είναι εντελώς ψευδείς, ενώ γίνονται μέρα με την ημέρα και πιο εξωφρενικές».

Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος δεν έχει αρνηθεί ότι συνάντησε τον Γ. Σαρκότσι, λίγο καιρό πριν αυτός απελαθεί ως κατάσκοπος, ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά ότι γνώριζε πως ήταν κατάσκοπος και όχι απλός διπλωμάτης της Τσεχοσλοβακίας.

naftemporiki.gr