Skip to main content

Αποτελεσματικό σχέδιο για το προσφυγικό τώρα θέλουν οι δήμαρχοι

Αποτελεσματικό σχέδιο για τη διαχείριση του προσφυγικού άμεσα ζήτησαν οι δήμαρχοι από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, σε διαφορετική περίπτωση διεμήνυσαν πως θα συσκεφθούν για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Μετά από τη συνάντησή αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον κ. Μουζάλα, ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση σήμερα πρέπει να δείξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο και η αυτοδιοίκηση να βοηθήσει ως ένας κρίκος σε αυτήν την προσπάθεια».  

«Αν δεν συμβεί αυτό», πρόσθεσε, «την Τετάρτη, στις 10:30 σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο η ΚΕΔΕ θα εξετάσει τις περαιτέρω κινήσεις της».

Κατά τον κ. Πατούλη, η ευαισθησία του αρμόδιου υπουργού είναι αποδεδειγμένη, αλλά δεν φτάνει, καθώς «χρειάζεται να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός όταν υπάρχουν κλειστά σύνορα για τους μετανάστες».

«Θέλουμε να υπάρχει σεβασμός στον άνθρωπο αλλά θέλουμε και κοινωνίες να λειτουργούν με ασφάλεια», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι προηγήθηκε γόνιμη συζήτηση, αν και παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αντιπαραθέσεις, που όμως έκρινε ότι ήταν «χωρίς νόημα».

Ακόμη ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί αύριο το πρωί η συζήτηση με τους δημάρχους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Π. Φαλήρου «για πρακτικά ζητήματα που έχουν προκύψει».

Τέλος, ανέφερε ότι θα συσταθεί επιτροπή η οποία θα βοηθήσει στον προγραμματισμό των εκτάκτων καταστάσεων. 

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης είπε από την πλευρά του ότι είναι «μια πολύ σημαντική κατάκτηση» το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχοι κάθισαν γύρω από το ίδιο τραπέζι και συζήτησαν. 

«Το ζήτημα είναι τόσο σοβαρό που απαιτεί συζήτηση και συνεργασία. Δεν μπορούμε να απαιτούμε την συνεργασία της Ε.Ε. και στην ίδια μας τη χώρα να μην μπορούμε να την επιτύχουμε», συμπλήρωσε.