Skip to main content

Covid-19: Η Κίνα ζητεί από τους ιαθέντες να δώσουν πλάσμα για τη θεραπεία των πασχόντων

Αίμα, προκειμένου να αφαιρεθεί το πλάσμα που θα βοηθήσει στην θεραπευτική αγωγή των ασθενών που βρίσκονται ακόμη σε σοβαρή κατάσταση, ζήτησαν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας σήμερα από τους ανθρώπους που είχαν προσβληθεί από τον Covid-19 και έχουν αναρρώσει.

Τα φαρμακευτικά εργαστήρια της Κίνας έχουν αποδυθεί σε μία κούρσα για την παρασκευή θεραπευτικού σκευάσματος και εμβολίου για τη νέα ασθένεια που έχει προσβάλει περισσότερους από 70.500 ανθρώπους και έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 1.770 στην Κίνα.

Το πλάσμα των πρώην ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον Covid-19 περιέχει αντισώματα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη μείωση του ιικού φορτίου στους ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αξιωματούχος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας.

«Θα ήθελα να ζητήσω από εκείνους που θεραπεύθηκαν να δώσουν το πλάσμα τους. Κάνοντας αυτό, θα ξαναδώσουν ελπίδα στους ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο Γκουό Γιανχόνγκ.

Ενδεκα ασθενείς που νοσηλεύονται στην πόλη Βουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, «έλαβαν μεταγγίσεις πλάσματος την περασμένη βδομάδα… Ο ένας έχει ήδη επιστρέψει στο σπίτι του, ένας άλλος μπόρεσε να σηκωθεί και να περπατήσει και οι υπόλοιποι βρίσκονται στον δρόμο της ανάρρωσης», δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος.

Η έκκληση ακολουθεί την ανακοίνωση χθες από κρατικό εργαστήριο της Κίνας θετικών αποτελεσμάτων κλινικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης Βουχάν.

Το China National Biotec Group έγραψε στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης WeChat ότι στους ασθενείς στους οποίους μεταγγίσθηκε πλάσμα εμφανίσθηκε βελτίωση της κατάστασής τους σε διάστημα 24 ωρών.

«Κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι οι μεταγγίσεις πλάσματος (ασθενών που έχουν αναρρώσει) είναι ακίνδυνες και αποτελεσματικές», ανέφερε το εργαστήριο.

Τεστ θα γίνουν στους δότες ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, διευκρίνισε ο Γουάνγκ Γκουιτσιάνγκ, γενικός διευθυντής του First Hospital του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

«Μόνο το πλάσμα θα αφαιρεθεί. Τα υπόλοιπα συστατικά του αίματος, ανάμεσά τους τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια, θα επιστραφούν στους δότες», διευκρίνισε.

Πηγές: ΑΜΠ, AFP