Skip to main content

Handelsblatt: Πώς βρέθηκε εκτός ελέγχου η πανδημία στην Ελλάδα;

«Την άνοιξη η Ελλάδα θεωρούνταν χώρα πρότυπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα όμως τα κρούσματα εκτοξεύονται. Πώς η κατάσταση βρέθηκε εκτός ελέγχου;» διερωτάται η ιστοσελίδα της εφημερίδας Handelsblatt σε ανταπόκριση  από την Αθήνα με τίτλο «Η Ελλάδα αντιμέτωπη με κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω κορωνοϊού».

Η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί: «Εδώ και δύο εβδομάδες η χώρα βρίσκεται σε λοκντάουν. Εστίαση και καταστήματα λιανικού εμπορίου έχουν κλείσει, απαγορεύεται η κυκλοφορία 9μμ-5πμ και για τις μετακινήσεις πρέπει να αποστέλλεται sms. Τα περιοριστικά μέτρα τραβούν την χώρα ολοένα και πιο βαθιά στην κρίση. Από τότε που καταγράφηκε στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα τον περασμένο Φεβρουάριο η κυβέρνηση ενίσχυσε το σύστημα υγείας διπλασιάζοντας τις κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας από 557 σε 1.220. Παράλληλα προσλήφθηκαν χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές. Όμως οι κλίνες έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Ιδίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου ο ιός εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα, το σύστημα υγείας έχει φθάσει στα όριά του. Τη περασμένη Παρασκευή υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη μόλις 8 ελεύθερες κλίνες στις εντατικές. Αντιδρώντας το υπουργείο Υγείας προχώρησε στη επίταξη δύο ιδιωτικών νοσοκομείων, τα οποία από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να νοσηλεύουν άτομα με κορωνοϊό.

Με χρεοκοπία απειλούνται χιλιάδες ιδιοκτήτες καταστημάτων

Η επίταξη δείχνει πόσο δραματική είναι η κατάσταση, συνεχίζει η οικονομική εφημερίδα. Ειδικοί αποδίδουν την έκρηξη των κρουσμάτων από τις αρχές Οκτωβρίου στην απερισκεψία πολλές νέων, οι οποίοι δεν τηρούσαν τις αποστάσεις σε πάρτι και κέντρα διασκέδασης. Στο μεταξύ η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου. Όταν καταγράφονται καθημερινά 3.000 νέα κρούσματα μια ιχνηλάτηση είναι σχεδόν αδύνατη.

Η πανδημία έχει δραματικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία που έχει πληγεί ούτως ή άλλως από την κρίση των τελευταίων ετών. Σε περίπτωση που μετά την καθίζηση που υπέστη ο τουρισμός το καλοκαίρι δεν κινηθεί η αγορά τις γιορτές τότε χιλιάδες έμποροι και ιδιοκτήτες εστιατορίων  απειλούνται με χρεοκοπία. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναγκάστηκε να διορθώσει το ποσοστό ύφεσης που προβλέπεται φέτος στην Ελλάδα από το 8,2% στο 10,5%. Η προβλεπόμενη ανάπτυξη για την επόμενη χρονιά προσαρμόστηκε κι αυτή και περιορίστηκε από αρχικά 7,5% στο 4,8%».