Skip to main content

Aυστραλία: Ο Μόρισον ματαιώνει τα ταξίδια σε Ινδία και Ιαπωνία λόγω πυρκαγιών

Συνεχίζουν να μαίνονται ανεξέλεγκτες οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, προκαλώντας το θάνατο δύο ακόμη ανθρώπων και ανεβάζοντας σε 23 το συνολικό αριθμό των θυμάτων. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, αναγκάσθηκε να ματαιώσει τα επίσημα ταξίδια στην Ινδία και Ιαπωνία που προγραμματίζονταν για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου λόγω της  κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στη χώρα. Για την κατάσβεση των πυρκαγιών η κυβέρνηση ζήτησε και τη βοήθεια του στρατού, με τη συμβολή 3.000 στρατιωτών και ενός ακόμη πλοίου του πολεμικού ναυτικού, που θα βοηθάει στις εκκενώσεις σε παραθαλάσσιες πόλεις.

Ο πρωθυπουργός Μόρισον επικοινώνησε με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, και τον πρέσβη της Ιαπωνίας στην Αυστραλία, Ραϊτσίο Τακαχάσι, ζητώντας τον επαναπρογραμματισμό των συναντήσεων, ώστε να παραμείνει στη χώρα και να διαχειρισθεί την κρίση που έχει ξεσπάσει λόγω των εκτεταμένων πυρκαγιών.

«Θα πρέπει να τονίσω ότι και τα δύο ταξίδια ματαιώνονται και θα κινηθούμε γρήγορα για να βρούμε μια άλλη ευκαιρία», δήλωσε ο Μόρισον στους δημοσιογράφους, ανακοινώνοντας παράλληλα και τη συνδρομή του στρατού στις προσπάθειες διάσωσης και κατάσβεσης.

Ο Μόρισον επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ινδία στις 12 Ιανουαρίου και μετά στην Ιαπωνία. 

Παράλληλα, η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη έως και 3.000 στρατιωτών που θα συνδράμουν σε βοήθεια των κοινοτήτων που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, καθώς και ένα τρίτο πλοίο του πολεμικού ναυτικού που θα βοηθήσει στις εκκενώσεις από παραθαλάσσιες πόλεις.

Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει ο στρατός στο έργο της κατάσβεσης, σε μία ακόμη ένδειξη του πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στη χώρα. Οι φωτιές μαίνονται από τον Σεπτέμβριο, έχοντας στοιχίσει τη ζωή σε 23 ανθρώπους και έχοντας κάνει στάχτη έκταση μεγαλύτερη των πέντε εκατ. εκταρίων.

Ο Μόρισον δέχεται πολιτικές πιέσεις για τον τρόπο που έχει χειρισθεί την κρίση, ενώ αντιμετώπισε δριμεία κριτική για την απόφασή του να συνεχίσει τις διακοπές του στη Χαβάη τον προηγούμενο μήνα.

naftemporiki.gr