Skip to main content

Απέρριψε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά το αίτημα Ρωμανού

Απέρριψε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να του χορηγηθεί φοιτητική άδεια για να παρακολουθήσει τα μαθήματα στο ΤΕΙ στο οποίο έχει περάσει. 

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το αίτημα απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους και το συμβούλιο δεν μπήκε στην ουσία του θέματος, καθώς το άρθρο 50 το σωφρονιστικού κώδικα προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη του οργάνου που διέταξε την κράτηση, που στην περίπτωση του Ρωμανού είναι ο ειδικός εφέτης – ανακριτής, του οποίου η εισήγηση ήταν αρνητική.

Ο ειδικός εφέτης – ανακριτής δεν συναίνεσε στο αίτημα του απεργού πείνας και έκρινε ότι η παραμονή του στη φυλακή είναι απαραίτητη μέχρι να εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις εις βάρος του, καθώς έχει τρία εντάλματα για τα οποία κρατείται.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρωμανός πραγματοποιεί από τις 10 Νοεμβρίου απεργία πείνας και εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς. 

Μήνυμα Ρωμανού: Χορεύοντας με τον θάνατο 24 ημέρες

Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση ο συνήγορος του Ρωμανού Φραγκίσκος Ραγκούσης έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο που υπογράφει ο ίδιος ο απεργός πείνας και ξεκινά ως εξής: «Xορεύοντας με τον θάνατο για 24 μέρες. Προσπαθώ να αποτυπώσω σε ένα κομμάτι χαρτί τα τελευταία υπολείμματα συγκροτημένης σκέψης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την εκ νέου απόρριψη του αιτήματος της εκπαιδευτικής άδειας».

Μεταξύ άλλων, ο Ρωμανός χαρακτηρίζει ανυπόστατη την πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης «για μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης αντί αδειών, η οποία δεν ευσταθεί λόγω των εργαστηρίων που έχουν αναγκαστική παρουσία, ενώ ανοίγει και τον δρόμο στα συμβούλια των φυλακών να τις καταργήσουν εντελώς, αφού είναι γνωστή η ευθυνοφοβία τους και η λύση της τηλεδιάσκεψης θα ισχύσει για όλους τους κρατούμενους».

Επίσης, εξαίρει τη στάση των νοσοκομειακών γιατρών, λέγοντας πως προς τιμήν τους «πέταξαν στα σκουπίδια την εισαγγελική εντολή» για αναγκαστική σίτισή του και «αρνήθηκαν να διαπράξουν ένα τέτοιο κρατικό έγκλημα».

Ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχίσει την απεργία πείνας και αναφέρει πως απαντά με αγώνα ως τη νίκη ή αγώνα ως το θάνατο. «Σε κάθε περίπτωση», συμπληρώνει, «αν το κράτος με δολοφονήσει με τη στάση του, ο κ. Αθανασίου και η παρέα του θα μείνουν στην ιστορία ως μια συμμορία δολοφόνων, ηθικοί αυτουργοί σε βασανισμό και δολοφονία πολιτικού κρατουμένου». 

Νομοθετική ρύθμιση με πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ

Λίγο μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του δικαστικού συμβουλίου το υπουργείο Παιδείας σημείωσε σε ανακοίνωσή του ότι «κατέθεσε έγκαιρα την εισήγησή του για το θέμα των σπουδών του Ν. Ρωμανού» και πως θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του θέματος, όπως ανακοίνωσε χθες και το ΠΑΣΟΚ. 

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη δήλωσαν χθες πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος είχε επικοινωνία για την υπόθεση με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξεταζόταν αν θα χρειαστεί να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με το θέμα των σπουδών του απεργού πείνας. 

Την ίδια ώρα, ολιγομελής ομάδα νεαρών ατόμων εισέβαλε στο ισόγειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έγραψε με σπρέι στο πάτωμα «Αλληλεγγύη στον Νίκο Ρωμανό» και στη συνέχεια αποχώρησε.

Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, κάποιοι φορούσαν κουκούλες, ενώ η όλη ενέργεια διήρκεσε λίγα λεπτά.