Ικανοποίηση για το γεγονός ότι το εγχείρημα της ίδρυσης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής χαίρει της αποδοχής των φορέων που κλήθηκαν να τοποθετηθούν επί του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.
«Οι φορείς χαιρετίζουν και αποδέχονται το εγχείρημα ως σύνολο και έχει σημασία αυτό», είπε. Στη δεύτερη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων τοποθετήθηκαν επί του νομοσχεδίου 21 φορείς, αρκετοί από τους οποίους εξέφρασαν προβληματισμούς, αλλά και προτάσεις για βελτιστοποιήσεις διατάξεων.
«Υπάρχουν διαφοροποιήσεις και προβληματισμοί για ακαδημαϊκά και εργασιακά ζητήματα», ανέφερε ο υπουργός και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ικανοποιηθούν κάποια από αυτά. «Σε ορισμένα, προτείνω να κυλίσει το εγχείρημα και να δούμε τι γίνεται, άλλα θα τα προχωρήσουμε», πρόσθεσε.
Οι πρυτάνεις του ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά Μαρία Βενετίκου και Λάζαρος Βρυζίδης, χαιρέτησαν τη συγχώνευση των δύο ιδρυμάτων, ωστόσο εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους για τις κρίσεις και αξιολογήσεις των καθηγητών, καθώς και για τη νέα βαθμίθα λεκτόρων εφαρμογής.
Από την πλευρά των Συνόδων των πρυτάνεων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, οι Περικλής Μήτκας και Βασίλης Τριανταφύλλου, έθεσαν το ζήτημα των επαγγελματικών προσόντων και της πιστοποίησης αυτών, ως ένα θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχότερα.
Εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών, εκφράστηκε ο προβληματισμός για το πλαίσιο λειτουργίας των ΕΛΚΕ, που χαρακτήρισε η πρόεδρός της, Μαρία Κωνσταντοπούλου, «γραφειοκρατικό και δυσλειτουργικό», στο οποίο έρχονται να προστεθούν «πιο παρεμβατικές και ατελέσφορες ρυθμίσεις, που αποθαρρύνουν τους ερευνητές από τη διεκδίκηση και ανάπτυξη έργων».
Απαντώντας σχετικά, ο αναπληρωτής υπουργός, Κώστας Φωτάκης, συμμερίστηκε τα περί γραφειοκρατίας, ωστόσο, ανέφερε ότι θα πρέπει ταυτόχρονα να προασπίζεται και το δημόσιο συμφέρον και γι’ αυτό προτείνονται οι ρυθμίσεις.
Η συζήτηση στην επιτροπή θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη, με τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ