Skip to main content

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι από το απόγευμα της Κυριακής

Κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους προβλέπεται από το απόγευμα της Κυριακής και από τα δυτικά, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ειδικότερα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν την Κυριακή (24-11-2019) από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και από το βράδυ την ανατολική Στερεά Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς από τη νύχτα τη Θεσσαλία.

Τη Δευτέρα (25-11-2019) μέχρι τις πρωινές ώρες η κακοκαιρία θα πλήξει τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά Ελλάδα, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς την Ήπειρο. Μέχρι το μεσημέρι τις ίδιας μέρας θα επηρεαστούν η ανατολική Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, η Κρήτη, και μέχρι αργά το απόγευμα η Θεσσαλία, οι Σποράδες, οι Κυκλάδες και έως τις βραδινές ώρες τη Μακεδονία (κυρίως η δυτική και κεντρική). Σταδιακά από τις πρωινές ώρες θα επηρεαστούν τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Την Τρίτη (26-11-2019) η κακοκαιρία θα «χτυπήσει» τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι τα Δωδεκάνησα. Από τις μεσημβρινές ώρες θα επηρεαστούν η Κρήτη, πιθανώς οι Κυκλάδες και βαθμιαία από το απογεύμα εκ νέου τα Δωδεκάνησα.

Ειδικότερα στην Αττική ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται από τις βραδινές ώρες της Κυριακής μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν την Κυριακή στα δυτικά και τη Δευτέρα στο Αιγαίο. Πιθανώς οι άνεμοι στο Ιόνιο έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής να φτάσουν πρόσκαιρα τα 10 μποφόρ.

Σε εγρήγορση οι αρχές στη Χαλκιδική 

Την ίδια ώρα σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, η οποία επλήγη τις τελευταίες ώρες από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να υπάρξει εγρήγορση και σχεδιασμός τις αμέσως επόμενες ώρες ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα εν όψει του νέου κύματος κακοκαιρίας.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έφτασε νωρίς το πρωί στην Ολυμπιάδα, μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα του τελευταίου εικοσιτετραώρου στη Χαλκιδική.

«Καλό είναι να υπάρχει ένας συντονισμός όλων αυτών που θα κληθούν τις επόμενες ώρες να θωρακίσουν όσο μπορούν την περιοχή» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στην πληγείσα περιοχή. Ανέφερε ακόμη πως «υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός που πρέπει να γίνει» για την αντιπλημμυρική θωράκιση αυτών και άλλων περιοχών». «Δυστυχώς, στις εποχές που ζούμε, αυτό που ονομάζαμε έκτακτο καιρικό φαινόμενο, έχει γίνει τακτικό και πολύ φοβούμαι ότι από εδώ και πέρα θα γίνει τακτικότερο» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ολυμπιάδα είπε πως το πρόβλημα φαίνεται να συγκεντρώνεται στη διευθέτηση ενός ρέματος που πλημμυρίζει και δημιουργεί, με τον τεράστιο όγκο νερού, το πλημμυρικό φαινόμενο στην κατοικημένη περιοχή. «Θεωρώ ότι υπάρχει ο τρόπος να σχεδιαστεί η διευθέτηση αυτού του ρέματος, αλλά αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει την επόμενη μέρα. Σήμερα και αύριο θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπιστούν τα χειρότερα» ανέφερε ο υπουργός και συνεχάρη όλους όσοι δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων σε αντίξοες συνθήκες.

Καθαρισμός ρεμάτων και δρόμων στην Ολυμπιάδα

Συνεργεία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και κλιμάκια της Πυροσβεστικής εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημιές σε σπίτια και δρόμους από τη σφοδρή νεροποντή. Δεκατέσσερα μηχανήματα της Περιφέρειας και 11 συνεργεία της Πυροσβεστικής υπηρεσίας απομακρύνουν από το πρωί σήμερα, τόνους λάσπης, φερτά υλικά που κατέβηκαν από τον ορεινό όγκο της Χαλκιδικής και τα νερά από τα ρέματα που φούσκωσαν. «Τα μηχανήματα θα γίνουν πολύ περισσότερα αφού θα συνδράμει με δικά του και ο ελληνικός στρατός» ανέφερε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης. 

«Απελευθερώνουμε από φερτές ύλες τα ρέματα της Ολυμπιάδας όπως Μπασδέκη, Μαυρόλακκα κ. ά., και επίσης τα ρέματα Γοματίου, Πλανών, οπουδήποτε αλλού χρειάζεται, και μετά σειρά έχουν οι φθορές στο οδικό δίκτυο Θέλουμε να είναι θωρακισμένη η περιοχή για να αντιμετωπίσει τη νέα κακοκαιρία» πρόσθεσε ο κ. Στεργιάδης.

Ανοικτό είναι το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής εκτός από ένα σημείο στο οποίο το οδόστρωμα έχει υποστεί καθίζηση. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Πολυγύρου – Ιερισσού (ύψος Πλατανόρεμα), έχει διακοπεί από χθες, όπως ενημερώνει η Γενική περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας. Η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ιερισσού, μέσω Αρναίας. 

Θάσος: Σύσκεψη για τη θωράκιση του νησιού

Το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε και τη Θάσο, που επίσης επλήγη από τις έντονες βροχοπτώσεις, και συμμετείχε σε σύσκεψη με αντικείμενο τα άμεσα μέτρα θωράκισης του νησιού προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το επικείμενο κύμα κακοκαιρίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε αυτοψία σε πολλά σημεία του νησιού που επλήγησαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις του τελευταίου 24ωρου υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων τις επόμενες ώρες ώστε να μπορέσει η Θάσος να αντιμετωπίσει το νέο κύμα κακοκαιρίας που – σύμφωνα με την ΕΜΥ – θα επηρεάσει εκ νέου την περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου.

«Κρίνεται επιβεβλημένη η ανάγκη να απομακρυνθούν όλα τα φερτά υλικά ώστε να ελευθερωθούν οι κοίτες των χειμάρρων και των καναλιών προκειμένου να βρίσκουν διέξοδο τα νερά. Επίσης, πρέπει να αποκατασταθούν και οι γέφυρες σε πολλές σημεία οικισμών» είπε. Σε δεύτερη φάση, πρόσθεσε, επιβάλλεται να γίνει ο καλύτερος δυνατός σχεδιασμός για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιπλημμυρικών έργων στο νησί. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ