Skip to main content

Τι θα γίνει με τα παιδιά και το άνοιγμα των σχολείων

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το άνοιγμα των σχολείων κυβέρνηση και επιστήμονες έχουν στρέψει στο ενδιαφέρον τους στο τι θα γίνει με τα παιδιά. Η κυβέρνηση κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια να για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί των παιδιών και ρίχνει στην μάχη του ιδιώτες παιδίατρους ενώ, από την πλευρά των επιστημόνων τα πράγματα είναι πολύπλοκα καθώς, έχουν να έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα για το αν τελικά πρέπει ή όχι να ξεκινήσουν τα μαθήματα δια ζώσης.

Σε τελευταία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίσθηκε οι παιδίατροι να αναλάβουν παιδιά και εφήβους νέους 12 έως 17 ετών, στα ιατρεία τους. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η πιθανότητα διασποράς στα σχολεία μπορεί να μειωθεί κοντά στο 10%, με τη μάσκα, τα συχνά τεστ και τον εμβολιασμό. Αν λάβουμε υπόψη ότι καταγράφηκαν τον Αύγουστο 20.000 νέες διαγνώσεις και 7.000 την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των νέων. Ήδη, έχουν επιλέξει να εμβολιαστούν 130.000 παιδιά ηλικίας 12-17. Ο καθηγητής έκρουσε δε τον κώδωνα για τη μετάλλαξη Δέλτα, αναφέροντας ότι πλέον αφορά σχεδόν στο 100% των στελεχών λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα και αποκάλυψε ότι έχει εμβολιάσει τα τρία παιδιά του που είναι στην ηλικιακή ομάδα 12-17 ετών καθώς, όπως εξήγησε, τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι η πιθανότητα διασποράς στα σχολεία μπορεί να μειωθεί κοντά στο 10% με τη μάσκα, τα συχνά τεστ και τον εμβολιασμό.

Γ. Χρούσος: Θα έκανα εμβόλιο στα παιδιά και στα εγγόνια μου

«Δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να κάνω το εμβόλιο στα παιδιά και στα εγγόνια μου. Οι μελέτες και τα δεδομένα από εκατομμύρια παιδιά σε ΗΠΑ και Καναδά έδειξαν ότι το εμβόλιο mrna της Pfizer που έχει δοθεί  είναι εξαιρετικό, ακίνδυνο και προφυλάσσει από τη νόσο» δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής παιδιατρικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Γιώργος Χρούσος μιλώντας στον Αθήνα 9,84.

Όπως είπε ο κ. Χρούσος «με το άνοιγμα των σχολείων αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά όχι τέτοια που να μας αναστατώνει. Τα παιδιά ακόμα κι αν αρρωστήσουν το περνάνε ελαφριά ωστόσο πρέπει να εμβολιαστούν αφενός για να προστατευτούν – είχαμε 3 θανάτους παιδιών- αλλά και για τη δημόσια υγεία»

Αναφερόμενος στα εμβόλια σε συνδυασμό με την σύσταση των ειδικών στη Βρετανία να αποφύγουν τον εμβολιασμό παιδιών κάτω των 15 ο κ. Χρούσος επεσήμανε: «Και η δική μας επιτροπή στην Ελλάδα ήταν επιφυλακτική, ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν με τη μετάλλαξη “Δ” Αυτή η μετάλλαξη πιάνει και τα παιδιά και είναι σαφώς πιο επικίνδυνη από τις προηγούμενες. Η Βρετανία, δεν είναι υπόδειγμα ως προς τους εμβολιασμούς. Η δική μας Επιτροπή είναι καλύτερη, είχαμε λιγότερα θύματα από τη Βρετανία και είναι υποδειγματική στη λειτουργία της. Είναι από τις καλύτερες που έχουν συσταθεί» 

Μερίδα ειδικών δεν συμφωνεί με το άνοιγμα των σχολείων

Ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων ακόμα και για τα παιδιά τάχθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. Όπως είπε, αν δεν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε όλους τους πολίτες και στα παιδιά η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα είναι τέτοια που δεν θα αφήσει ανοιχτά τα σχολεία. Προέβλεψε μάλιστα ότι τα σχολεία θα «ευθύνονται» για το επόμενο κύμα της πανδημίας και γι’ αυτό δεν πρέπει να ανοίξουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Γιάννης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι τα σχολεία θα ξανακλείσουν λόγω της αύξησης της νοσηρότητας στα παιδιά.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, η αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού στα παιδιά λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που το πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε νοσηρότητα της τάξεως του 6%-7% και τώρα έχει ξεπεράσει το 20% δεν θα αφήσει ανοιχτά σχολεία. Ενώ, συμπλήρωσε ότι θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός ώστε τα παιδιά το επόμενο δίμηνο που θα είναι καλός ο καιρός και μέχρι τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο να ήταν με τις μάσκες. «Αν δεν προχωρήσει ο εμβολιασμός, τα σχολεία θα ξανακλείσουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Γιατί φοβούνται αν νοσήσουν τα παιδιά

Ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά υπάρχει εξαιτίας του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Γιάννης Κωνσταντόπουλος. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο όμως «χτυπά» βασικά όργανα όπως νεφρά, καρδιά κ.λπ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παιδιατρικής Εταιρείας το σύνδρομο μπορεί να διαγνωστεί στο 1% των παιδιών που θα νοσήσει από κορωνοϊό. Ενώ, το 1%-2% των παιδιών που θα διαγνωσθούν με το συγκεκριμένο σύνδρομο, μπορεί να οδηγηθούν ακόμα και στο θάνατο.

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντόπουλος, το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται δύο με τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που κάποιο παιδί θα νοσήσει. Μπορεί να δείχνει ότι είναι απολύτως καλά στην υγεία του και ότι έχει αφήσει πίσω του τον κορωνοϊό και ξαφνικά να αρχίσει σιγά-σιγά να «πέφτει» εξαιτίας των συμπτωμάτων του συνδρόμου.

Παρόλα αυτά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι στόχος όλων είναι να διεξαχθεί ομαλά η διά ζώσης εκπαίδευση.

Για το άνοιγμα των σχολείων μίλησε στον ΣΚΑΙ η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή λέγοντας ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν με αυστηρά πρωτόκολλα και ενδεχόμενο κλείσιμο θα υπάρχει μόνο αν δούμε έξαρση της πανδημίας και το υποδείξουν οι ειδικοί. Ενώ, παραδέχθηκε ότι το «50% συν ένα» για κλείσιμο τάξης μπορεί να αλλάξει αν το αποφανθούν οι ειδικοί. Σύμφωνα με την υφυπουργό, θα παίρνει απουσίες όποιος μαθητής δεν πάει σχολείο ενώ, δεν είναι θετικός. Αν κάποιος γονέας επιλέξει να μην στείλει το παιδί του στο σχολείο επειδή υπάρχει κρούσμα στο τμήμα του, τότε ο μαθητής αυτός  θα παίρνει απουσίες όπως είπε. Πρόσθεσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των γονέων αλλά ακολουθώντας και πέρσι τις οδηγίες των ειδικών, η δημόσια υγεία δεν επιβαρύνθηκε από τη λειτουργία των σχολείων.

Η κ. Μακρή πρόσθεσε ότι με το άνοιγμα των σχολείων ενδεχομένως θα καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων, αλλά θα είναι απότοκο των αυξημένων τεστ και όχι γιατί το σχολείο επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τη δημόσια υγεία.

Η υφυπουργός διερωτήθηκε μάλιστα αν υπάρχουν γονείς που δεν θα θέλουν να κάνουν τα τεστ για να γνωρίζουν αν είναι ασφαλή της παιδιά τους στα σχολεία. Ωστόσο, τα ρεπορτάζ στο προηγούμενο άνοιγμα των σχολείων είχαν απαντήσει στο συγκεκριμένο το ερώτημα αφού όπως φάνηκε, πολλοί ήταν αυτοί που είτε δεν κάνουν καθόλου τα τεστ και απλά δηλώνουν το αποτέλεσμα, είτε δεν το κάνουν σωστά. Το θέμα είναι τι θα γίνει τώρα που οι μεταλλάξεις δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.  

Πως θα πάνε σχολείο μαθητές και εκπαιδευτικοί

Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Συγκεκριμένα οι μαθητές προσέρχονται με πιστοποιητικό εμβολιασμού (οι άνω των 12 ετών) ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου 6μήνου ή αρνητικό self test, (το οποίο γίνεται Τρίτη & Παρασκευή) 24 ώρες πριν την προσέλευση. Οι εκπαιδευτικοί με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης τελευταίου 6μήνου ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, (Τρίτη & Παρασκευή) με κόστος δικό τους. Αν εντοπιστεί κρούσμα μπαίνει σε καραντίνα 10 ημέρες και επιστρέφει αν έχουν περάσει τρία 24ώρα χωρίς πυρετό ή άλλα συμπτώματα και χωρίς απαραίτητη ιατρική βεβαίωση. Επιπλέον, προβλέπεται εργαστηριακός έλεγχος στις στενές επαφές.

Σε τμήμα με κρούσμα οι ανεμβολίαστοι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν 2 εργαστηριακά τεστ, πέραν των προβλεπόμενων, Αν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά self test. Αντίθετα οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί κάνουν 2 self test ανεξαρτήτως της θέσης που κάθονται. Η δια ζώσης λειτουργία τμήματος αναστέλλεται αν εντοπιστούν κρούσματα στο 50%+1 και η διδασκαλία θα γίνεται με τηλεκπαίδευση.

Το παράδειγμα των ΗΠΑ

Αυτό που τρομάζει τους ειδικούς στην Ελλάδα είναι το πρόβλημα που παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ μετά το άνοιγμα των σχολείων όπου σύμφωνα με το ABC News καταγράφηκε τεράστια αύξηση κρουσμάτων σε μόλις μία εβδομάδα, ενώ τον τελευταίο μήνα, έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 750.000 περιστατικά που αφορούν παιδιά.

Όπως ανέφερε στο Open ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου ορισμένα από τα παιδιά που θα νοσήσουν, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Εξήγησε ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές και φοιτητές είναι ευάλωτοι λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και εκτίμησε ότι περίπου το 30% των μαθητών μπορεί να μολυνθούν ενώ, ένας σημαντικός αριθμός θα χρειαστεί να νοσηλευθεί.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη τελευταία τακτική ενημέρωση για την πανδημία ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής που δημοσιεύθηκαν στο δελτίο MMWR πριν λίγες ημέρες, δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν μέσα στο διάστημα από 1/3/20 έως 14/8/21 λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.

Επιφυλακή τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, όπου υπάρχουν 200 κενές κλίνες για κορωνοϊό και 45 ΜΕΘ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN ήδη στα δύο νοσοκομεία Παίδων, Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, νοσηλεύονται 12 παιδιά με κορωνοϊού, ενώ υπάρχει και ένα παιδί που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ το οποίο έχει εγκεφαλίτιδα. Μάλιστα, το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο αύξησης των κλινών για παιδιά σε δημόσια νοσοκομεία υπό το φόβο της αύξησης νοσηλειών μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Αναμένονται οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα πανεπιστημίων

Τις επόμενες ήμερες θα ανακοινωθούν επίσης, οι διαδικασίες εισόδου των φοιτητών στα πανεπιστήμια με ασφάλεια, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος. Όπως είπε, βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις με το υπουργείο Παιδείας και με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκείμενου με κάποια εφαρμογή, να γίνεται η πιστοποίηση ότι ο φοιτητής έχει εμβολιαστεί ή έχει αρνητικό τεστ. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι υπάρχει πρόθεση για την δημιουργία 4 εμβολιαστικών κέντρων, στο ΕΚΠΑ, στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, στην Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στη Δάφνη και στο Συγκρότημα Ευρίπου.