Της Μάρως Βακαλοπούλου
[email protected]
Στη δικαιοσύνη θα λογοδοτήσει ο ηγέτης της ιταλικής ακροδεξιάς Ματέο Σαλβίνι κατηγορούμενος ότι στέρησε την ατομική ελευθερία 131 μεταναστών και προσφύγων που επέβαιναν στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής «Gregoretti», όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, τον περασμένο Ιούλιο. Στην πιο πρόσφατη – αλλά ούτε πρώτη ούτε και τελευταία – νομική περιπέτεια, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών θα κληθεί να αποδείξει ότι δεν είναι εγκληματίας, αλλά απλώς έκανε τη δουλειά του, όπως ο ίδιος υποστηρίζει συγκρίνοντας τον εαυτό του με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Έπειτα από έναν έντονο διάλογο, η ιταλική Γερουσία αποφάσισε χθες με 152 ψήφους υπέρ έναντι 76 κατά να άρει την πολιτική ασυλία του Σαλβίνι και του δώσει την ευκαιρία να υπερασπιστεί στον εαυτό του, αλλά στο πλαίσιο μίας δίκης.
Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα ως υπουργός Εσωτερικών, τον Ιούνιο του 2018, ο Σαλβίνι αποφάσισε να βάλει ένα τέλος – με όποιο κόστος – στο μεταναστευτικό δράμα της Ιταλίας. Με αυτή τη λογική, ανακοίνωσε ότι η χώρα του κλείνει όλα τα λιμάνια στα πλοία τα οποία διέσωζαν μετανάστες που διεύφευγαν από τη Λιβύη. Έκτοτε, σημειώθηκαν 25 περιπτώσεις πλοίων διάσωσης που βρέθηκαν αντιμέτωπα με τις λιμενικές αρχές. Ορισμένες εξ αυτών των περιπτώσεων κατέστησαν αντικείμενο ερευνών, καθώς οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τον Σαλβίνι για παράνομη κράτηση μεταναστών.
Η υπόθεση του «Gregoretti» είναι ωστόσο ένας από τους πολλούς πονοκεφάλους του ισχυρού άνδρας της λαϊκής δεξιάς της Ιταλίας. Ο Σαλβίνι έχει τεθεί υπό έρευνα πέντε φορές σε λιγότερο από δύο χρόνια, πρωταγωνιστεί σε μία δίκη υπό εξέλιξη και εκκρεμεούν εις βάρος του διάφορες αγωγές για δυσφήμηση και υποκίνηση μίσους.
Η Ιταλία έχει να ζήσει ανάλογο σκηνικό – έναν πολιτικό ηγέτη που εμπλέκεται σε μία μακρά λίστα δικαστικών υποθέσεων – από την εποχή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο μεγιστάνας των ιταλικών μέσων ενημέρωσης καταδικάστηκε εν τέλει σε μία από τις 32 δικαστικές υποθέσεις και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.
Ο ίδιος ο Σαλβίνι δηλώνει υπερήφανος για τη μεταναστευτική πολιτική του και επιμένει ότι είναι έτοιμος να την επαναλάβει, όταν και εφόσον βρεθεί ξανά στην εξουσία. Ταυτίζεται επίσης με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παραπέμφθηκε σε δίκη για κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της έρευνας του Κογκρέσου, αλλά αθωώθηκε. Όπως και ο Τραμπ, έτσι και ο Σαλβίνι εκτιμά ότι η υπόθεση του «Gregoretti» είναι ένα καθαρά πολιτικό παιχνίδι των αριστερών αντιπάλων του. Και εντοπίζει μονάχα δύο διαφορές στη δική του περίπτωση και την περίππτωση του Αμερικανού προέδρου – τα «λίγα περισσότερα δισεκατομμύρια και τα περισσότερα χρόνια» του Ντόναλντ Τραμπ.
Εάν έχει δίκιο, ο Σαλβίνι θα βγει δικαιωμένος και ίσως πολιτικά κερδισμένος. Εάν όμως οι διαφορές Σαλβίνι – Τραμπ είναι πολύ περισσότερες και ουσιαστικότερες από αυτές που θέλει να βλέπει ο ηγέτης της ιταλικής ακροδεξιάς, το πλήγμα θα είναι μεγάλο και για τον ίδιο, που θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών, αλλά και για την παράταξή του.