Skip to main content

Κλήσεις σε Γερμανούς απέστειλε ο ανακριτής για τα εξοπλιστικά

Αντιμέτωποι με τα αδικήματα της δωροδοκίας και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος βρίσκονται 13 Γερμανοί, στελέχη των εταιρειών Atlas και Rheinmetall AG, οι οποίοι ήδη έχουν κληθεί από τον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή που διενεργεί την έρευνα για τα εξοπλιστικά να απολογηθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικαστικός λειτουργός αναμένεται να στείλει και νέες κλήσεις για να απολογηθούν άλλα δέκα στελέχη των δύο εταιρειών.

Η εμπλοκή των κατηγορουμένων –που θα απολογηθούν για το οπλικό σύστημα υποβρυχίων και τον αντιαεροπορικό τύπου ASRAD-  προκύπτει τόσο από τη γερμανική δικογραφία, όσο και από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των ήδη κατηγορουμένων Παναγιώτη Ευσταθίου και Αντώνη Κάντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ανακριτής, φαίνεται να διακινήθηκαν τουλάχιστον 38 εκατομμύρια ευρώ για μίζες,  ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των δικαστικών αρχών η συνολική μίζα ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ.

Από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών φαίνεται ότι μέρος της μίζας επιστρέφει σε Γερμανούς, πρακτική που χαρακτηρίζεται ως «μίζα από τη μίζα».

Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσε το ελληνικό δημόσιο και ζητά από τις γερμανικές εταιρείες αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ,  ενώ επιφυλάσσεται για μεγαλύτερη αποζημίωση στο μέλλον.

Σημειώνεται, ότι για την υπόθεση των δύο οπλικών συστημάτων έχουν ήδη απολογηθεί 35 Έλληνες κατηγορούμενοι. Το σκέλος αυτής της δικογραφίας έχει διαβιβαστεί στον Εισαγγελέα ο οποίος θα καταθέσει την πρότασή του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο. 

Newsroom naftemporiki.gr