Skip to main content

Πετροπόλεμος και χημικά στα Εξάρχεια μετά την πορεία για τον Αλ. Γρηγορόπουλο

Του Μάκη Συνοδινού

Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη στα Εξάρχεια μετά την πορεία συλλογικοτήτων και οργανώσεων του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς για τα εννέα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 20.00 αφού έφτασε η πορεία στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα όπου το 2008 δολοφονήθηκε ο Αλ. Γρηγορόπουλος .

Μία ομάδα που βρισκόταν από πριν στην πλατεία Εξαρχείων έβαλε φωτιές σε κάδους και στην συνέχεια κατέβηκε στην οδό Στουρνάρη όπου επιτέθηκε με πέτρες και μολότοφ στην διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στο σημείο εκείνο .Η ένταση συνεχίστηκε και στην οδό Τοσίτσα, ενώ στην οδό Μπουμπουλίνας άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο. Οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Για λόγους ασφαλείας και μετά τον τραυματισμό της δικηγόρου στα επεισόδια μετά το πέρας των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, οι διμοιρίες έχουν απομακρύνει τους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ στην Πατησίων.

Κλειστή είναι και η οδός Μάρνη από την Γ’ Σεπτεμβρίου έως την Πατησίων και η Πατησιων από Ομόνοια εως λεωφόρος Αλεξάνδρας. 

Περίπου στις 19.30 η πορεία έφτασε στην πλατεία Συντάγματος. Με συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια , κατευθύνθηκαν προς Σύνταγμα και στη συνέχεια «διαλύθηκαν» στην Ομόνοια.

Μπλοκ της πορείας πριν ολοκληρωθεί έστριψε στην Εμμανουήλ Μπενάκη και κινήθηκε προς τα Εξάρχεια όπου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση στην μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.

Το μεσημέρι επεισόδια σημειώθηκαν και κατά τη διάρκεια της πορείας των μαθητών. Όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στο Σύνταγμα, οι νεαροί πέταξαν πέτρες και φωτοβολίδες προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην οδό Β. Γεωργίου, και στη συνέχεια επέστρεψαν στην οδό Σταδίου. Στο πέρασμά τους από τη Σταδίου, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και έκαψαν κάδους σκουπιδιών.