Skip to main content

Συρία: Τουλάχιστον 16 άμαχοι νεκροί

Τουλάχιστον 16 άμαχοι, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα σε αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) συνασπισμού δυνάμεων που είχαν στόχο τον ύστατο θύλακα του Ισλαμικού Κράτους στην ανατολική Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι επιδρομές έπληξαν τα προάστια της πόλης Μπαγκούζ, όπου μια ομάδα αμάχων επιχείρησε να «διαφύγει προς τα σύνορα με το Ιράκ», σύμφωνα με την ΜΚΟ, την ώρα που ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, τόνισε πως «πρόκειται κυρίως για συγγενικά πρόσωπα τζιχαντιστών».

Ο διεθνής συνασπισμός παρέχει στήριξη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που εξαπέλυσαν το Σάββατο μια «τελική» επίθεση ενάντια στο τελευταίο προπύργιο του ΙΚ στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στα σύνορα με το Ιράκ.

Τα ιρακινά σύνορα είναι κλειστά, με ενισχυμένη ανάπτυξη του στρατού, συμπεριλαμβανομένων γαλλικών στρατευμάτων που συμμετέχουν στις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού.

Οι τζιχαντιστές προβάλουν σθεναρή αντίσταση και επιχείρησαν εκ νέου σήμερα το πρωί μια αντεπίθεση, σύμφωνα με τον Μουσταφά Μπαλί, επικεφαλής του γραφείου μέσων ενημέρωσης των SDF. Περίπου 1.500 άμαχοι έφυγαν σήμερα από το θύλακα, πρόσθεσε.

Οι μαχητές των SDF παρακολούθησαν μια αυτοκινητοπομπή περισσότερων από 17 φορτηγών, πάνω στα οποία ήταν στριμωγμένοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά που εγκατέλειπαν την Μπαγκούζ. Κάποιοι από όσους δραπέτευαν υποστήριξαν ότι ήταν Ιρακινοί.

«Φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί άμαχοι μέσα στην Μπαγκούζ», δήλωσε ο Μπαλί προσθέτοντας πως «είμαστε αναγκασμένοι να προχωρούμε προσεκτικά και με ακρίβεια στην μάχη».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters