Skip to main content

Ζάκυνθος: Δεν αποκλείουν ισχυρό μετασεισμό οι σεισμολόγοι

Το ενδεχόμενο ενός ισχυρού μετασεισμού στη Ζάκυνθο, μετά τα 6,4 Ρίχτερ που καταγράφηκαν τα ξημερώματα, αφήνουν ανοιχτό οι σεισμολόγοι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης δήλωσε ότι η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά, και ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 30 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο στα 5,1 Ρίχτερ.

Όπως είπε ο ίδιος, «περιμένουμε κι έναν μεγαλύτερο μετασεισμό» της τάξης των 6 Ρίχτερ τις επόμενες μέρες. «Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν γίνει» σημείωσε, προσθέτοντας ότι τις επόμενες μέρες θα υπαρξουν πολλές δονήσεις στο νησί.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε ακόμη ότι μετά τον σεισμό ακολούθησε «τσουνάμι» 12 εκατοστών στον κόλπο της Κυπαρρισίας, ενώ αντίστοιχο κατέγαψαν και οι Ιταλοί.

«Σιγά- σιγά αποσβένεται το φαινόμενο» δήλωσε από την πλευρά του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, που μεταβαίνει σήμερα στην Ζάκυνθο, επικεφαλής κλιμακίου επιστημόνων.

Ο κ. Λέκκας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου ισχυρού μετασεισμού τις επόμενες ώρες μεγέθους 5 – 5,5 Ρίχτερ.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος ανέφερε πως τα 6,4 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ δεν απέκλεισε έναν νέο μετασεισμό 5 – 5,5 Ρίχτερ τις επόμενες ώρες, κάτι που -όπως είπε- συνήθως γίνεται με τους σεισμούς του Ιονίου.

Περιοχή υψηλής σεισμικότητας χαρακτήρισε ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης, την Ζάκυνθο, αλλά και γενικότερα τα Επτάνησα. Όπως υπενθύμισε, «το 1997, περίπου 20 χιλιόμετρα πιο βορειοδυτικά από το σημερινό επίκεντρο, είχαμε σεισμό μεγέθους 6,6 Ρίχτερ, ενώ την ίδια χρονιά σημειώθηκε ακόμη ένας σεισμός μεγέθους 6 βαθμών στα νησιά Στροφάδες».

naftemporiki.gr