Skip to main content

Σε ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση στοχεύει η κυβέρνηση

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

«Ασκήσεις» συναίνεσης κάνει η κυβέρνηση, με στόχο να διαμορφωθούν ευρύτερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες σε μία σειρά θεμάτων μείζονος σημασίας. Το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αποτέλεσε το πρώτο βήμα, ενώ κυβερνητική «φιλοδοξία» είναι να επικρατήσει κλίμα διαλόγου και στις επόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα έδωσε το παρών στην «Ώρα του Πρωθυπουργού», ενώ στόχος είναι να υπάρχει τακτική παρουσία υπουργών κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Οι κόντρες δεν λείπουν, όπως φάνηκε και από τη συνεδρίαση της Πέμπτης όπου υπήρξε μπρα ντε φερ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, επιδίωξη είναι το σκληρό ροκ να αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα στην πολιτική σκηνή. 

Δοκιμασίες

«Κρας τεστ» για τα περιθώρια ευρύτερων συναινέσεων θα αποτελέσει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να πάρει τις τελικές αποφάσεις του στις γιορτές των Χριστουγέννων, ενώ την ίδια στιγμή το Κίνημα Αλλαγής έχει τονίσει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο.

Θα ακολουθήσει μία ακόμα «δοκιμασία», που θα αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το θέμα αυτό εκτιμάται πως θα αποτελέσει casus belli μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, που εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την απλή αναλογική. Ωστόσο, δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση θα αναζητήσει «συμμαχίες» στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. 

Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για το ότι στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού υπήρξαν ευρύτερες συναινέσεις (να σημειωθεί πως απαιτούνται τουλάχιστον 200 «ναι» για να εφαρμοστεί η νέα διάταξη). Μάλιστα τονίζεται πως για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία υπήρξαν και οι απαιτούμενοι «συμβιβασμοί», κάτι που δείχνει τη διάθεση που υπάρχει. 

Παράλληλα τα «φώτα» πέφτουν και στην οικονομία, όπου τα όποια θετικά μέτρα δεδομένο είναι πως θα συγκεντρώσουν ευρύτερη αποδοχή από τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Άλλωστε αυτό φάνηκε το καλοκαίρι στην ψήφιση του πρώτου «γαλάζιου» φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ το θέμα αυτό ένωνε τα κόμματα και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. 

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε για δεύτερη φορά να μιλήσει στην Ώρα του Πρωθυπουργού, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Μάλιστα χαρακτήρισε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο ως «μία γόνιμη διαδικασία ζύμωσης, από την οποία μπορούν να διαμορφωθούν ευρύτερες συναινέσεις και να βελτιωθεί το επίπεδο απόδοσης της κυβέρνησης». 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συζήτηση γύρω από τις προμήθειες των τραπεζών, καθώς επρόκειτο για ένα θέμα που μπήκε στον δημόσιο διάλογο. Όπως είπε «είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του πώς τα κόμματα μπορούν να δουλεύουν μαζί, να συνθέτουν απόψεις και τελικά το αποτέλεσμα να είναι υπέρ της κοινωνίας». 

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «μια διαφορετική κουλτούρα λειτουργίας της Βουλής» και επεσήμανε πως στόχος είναι και στα νομοσχέδια να υπάρχει σύνθεση απόψεων των βουλευτών και να ενσωματώνονται παρατηρήσεις.  «Προσερχόμαστε με ανοιχτή διάθεση, δεν έχουμε το αλάθητο και θέλουμε να αξιοποιήσουμε τη Βουλή και τη διαδικασία της καλής νομοθέτησης όσο το δυνατόν πιο δημιουργικά» ήταν το μήνυμα. 

ον λόγο πήρε στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας αναφέροντας πως η παρουσία των υπουργών στις επίκαιρες ερωτήσεις φτάνει το 80% (χθες συζητήθηκαν 19), όταν την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο έφτασε το 50%. Και μίλησε για ένα «ελπιδοφόρο ξεκίνημα».