Skip to main content

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους Αλ. Τσίπρας – Ευ. Μεϊμαράκης

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με αφορμή την ομιλία του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Μέσα όμως από την αντιπαράθεση υπήρξε μία χαραμάδα για να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα να πάνε στη διαπραγμάτευση για το χρέος.

«Εμείς εμμένουμε και είμαστε μαζί σας στο θέμα του χρέους, γιατί εσείς το δημιουργήσατε με το φέσι των 90 δις», είπε ο Β.Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «η απόφαση που λήφθηκε στη σύνοδο κορυφής δεν είναι τίποτα παραπάνω από όσα αποφάσισαν οι εταίροι το 2012 και καλώ τον πρωθυπουργό να καταλάβει ότι αποκλείεται το κούρεμα του χρέους. Να ξέρετε ότι αυτά τα θέματα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν θέλουν να τα συζητούν στον ΟΗΕ, γιατί πήγατε και το βάλατε στον ΟΗΕ».

«Αποτελεί μείζον ατόπημα η αναφορά για το χρέος», απάντησε ο Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι «για κακή σας τύχη η τοποθέτηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την ομιλία του Ολάντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είπε ότι η διευθέτηση του χρέους είναι ευρωπαϊκό ζήτημα».

«Με ποιους είστε σ’ αυτή την εθνική μάχη; Με τις συντηρητικές δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα έξω από τι ευρωπαϊκό πλαίσιο και δεν θέλουν να ανοίξει η συζήτηση; Εμείς έχουμε ανοίξει ρωγμές και θα συνεχίσουμε την εθνική προσπάθεια, είτε το θέλετε είτε όχι», τόνισε.

«Είπα εγώ να μην ανοίξει συζήτηση για το χρέος; Ίσα ίσα που σας είπα να ανοίξει», απάντησε ο Β. Μεϊμαράκης σημειώνοντας ότι «το ΔΝΤ είπε ότι το χρέος είναι στο 170%. Το αμφισβητείτε;». «Εμείς θα το σκεφτούμε αν μας κάνετε μία πρόταση που θα είναι θετική για τη χώρα», κατέληξε υπογραμμίζοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν θέλει την ΝΔ. «Μας κλωτσάτε» είπε χαρακτηριστικά.

«Ανεξαρτήτως προσώπων η χώρα χρειάζεται εποικοδομητική κριτική και όχι στείρα κριτική» αντέτεινε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «για το μεγάλο εθνικό θέμα του χρέους υπάρχουν δύο στρατηγικές: η μία είναι τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα και η άλλη που λέει ότι τα πλεονάσματα είναι το άλλο πρόσωπο της λιτότητας. Εμείς διαπραγματευθήκαμε για μικρότερα πλεονάσματα και καταφέραμε να ανοίξουμε την συζήτηση για την απομείωση». Κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να ξεκαθαρίσει αν το χρέος είναι βιώσιμο και «να μην υπερασπίζεστε την αδιέξοδη τακτική των προηγουμένων κυβερνήσεων».

«Το χρέος είναι διαχειρίσιμο αν έχουμε αύξηση του ΑΕΠ. Αυτό ακόμη δεν το μάθατε; Τόσα λεφτά έχουμε πληρώσει γι’ αυτά τα φροντιστήρια», απάντησε ο Β. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «συμφωνούμε, πάμε μαζί».

Ωστόσο επεσήμανε ότι «δεν είδα να μας καλείτε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης στις συζητήσεις με τους δανειστές. Με την ύφεση και τα ελλείμματα που δημιουργήσατε το χρέος πρέπει να το δούμε, δεν θα σας πως αν είναι διαχειρίσιμο. Όμως δεν μας καλείτε».

Newsroom naftemporiki.gr