Skip to main content

Πρόταση μετεγκατάστασης από τρίτες χώρες θέλει να περάσει η κυβέρνηση

«Θα δουλέψουμε μαζί και θα νικήσουμε» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, απευθύνοντας πρόσκληση στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου για τη μέγιστη δυνατή συνεργασία στο προσφυγικό ζήτημα. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει μια νέα πρόταση, που αφορά τη μετεγκατάσταση από τρίτες χώρες.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δήλωσε αποφασισμένος να ξεκινήσει επαφές με τους εκπροσώπους των κομμάτων για το θέμα, μετά την επιστροφή του από το Λουξεμβούργο, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα είναι τεράστιο.

Όπως ανέφερε ο κ. Μουζάλας, σήμερα η επιτυχία είναι ότι η Ευρώπη αναγνώρισε το πρόβλημα ως ευρωπαϊκό, «είναι η προσφυγιά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα για την Ευρώπη, που συμβαίνει στην Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να θεραπεύσει τις παρενέργειες αυτού του προβλήματος». Άλλη μεγάλη αλλαγή είναι ότι η Ευρώπη ενέκρινε 160.000 θέσεις μετεγκατάστασης και το ότι συμφωνεί να προσφέρει οικονομική, τεχνική βοήθεια και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Πρόταση για τη μετεγκατάσταση

Όπως ενημέρωσε το Σώμα, η κυβέρνηση προσπαθεί να «περάσει» πρόταση για μετεγκατάσταση από τρίτες χώρες. Αντί δηλαδή οι πρόσφυγες να έρχονται στην Ελλάδα, ή στην Ιταλία, ή στην Σερβία και από κει να φεύγουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η Ευρώπη να πηγαίνει στην Τουρκία, στην Ιορδανία και στον Λίβανο, που είναι τα πρώτα στρατόπεδα των προσφύγων, να επιλέγει από εκεί τους πρόσφυγες, να τους πιστοποιεί και να γίνεται μετεγκατάσταση, εξήγησε ο κ. Μουζάλας.

Επισημαίνοντας τα θετικά της πρότασης αυτής, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί, καταρχήν ασφάλεια στους πρόσφυγες -δεν περνάνε το Αιγαίο, δεν διασχίζουν κάμπους και βουνά-, καταργεί τους δουλέμπορους, δημιουργεί λιγότερη πίεση στα κράτη της Ευρώπης που είναι στα σύνορα και πιθανότατα είναι και οικονομικότερη.

Αναφορικά με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε πως η συνεργασία με τη Frontex κι άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς πηγαίνει καλά, όμως στις υποχρεώσεις μας για τα «hot spot» (το μέρος όπου πιστοποιείται ο πρόσφυγας και από κει και πέρα προχωρεί η μετεγκατάσταση) «είμαστε πίσω».

«Αιφνιδιαστήκαμε. Προχωράμε όμως ολοταχώς. Θα το πούμε στην Ευρώπη, και τώρα στο Λουξεμβούργο θα πούμε πως σε 1-2 μήνες θα λειτουργούν πλήρως τα ”hot spot”». Εξήγησε πως «αναλάβαμε τη δέσμευση για 8.000-10.000 θέσεις κι επίσης καταστήσαμε σαφές ότι δεν θα κάνουμε τη χώρα ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά οι θέσεις που θα δημιουργούμε θα είναι ανάλογα με την μετεγκατάσταση». «Δηλαδή παίρνεις πρόσφυγες φτιάχνω θέσεις φιλοξενίας» διευκρίνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μουζάλας εξέφρασε την πρόθεση για στενή συνεργασία με όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, στα οποία απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση επικοινωνίας, καλώντας τα να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτό που προτείνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και σε αυτό που προτείνουν άλλα κράτη, με σκυλιά, φύλακες και δακρυγόνα και με κρατούμενους πρόσφυγες που χτίζουν τείχη. «Εναπόκειται σε σας πού θα ενταχθείτε και οι η είναι εύκολη. Θα δουλέψουμε μαζί και θα νικήσουμε» είπε προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Ο αρμόδιος υπουργός, μάλιστα, αφού είπε πως το 85% των ροών είναι πρόσφυγες (65% από τη Συρία, 15% από το Αφγανιστάν και την Ερυθραία), τόνισε πως, όταν μιλά κανείς για το προσφυγικό δεν υπάρχουν πολλές απόψεις -νομικά και ηθικά υπάρχει μόνο μία άποψη: Η Συνθήκη της Γενεύης, που λέει ότι οι πρόσφυγες δεν απωθούνται, αλλά ανοίγεται ανθρωπιστικός διάδρομος γι αυτό. Το ευρωπαϊκό δίκαιο και το κεκτημένο, που λέει ότι στους πρόσφυγες οφείλουμε υποδοχή. Και ο εθνικός νόμος: «αυτό που από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου θα προσπαθήσουμε να κάνουμε -επειδή υπάρχει αυτή η δυνατότητα ερμηνείας- να είμαστε συνεργατικοί και να μην μπλέξουμε σε παιχνίδι ευθυνών».

«Η Ευρώπη αλλάζει κάτω από την πίεση του προβλήματος, από μία Ευρώπη-φρούριο πριν από δύο χρόνια προσπαθεί να μεταβληθεί σε μία Ευρώπη υποδοχής» υπογράμμισε.