Skip to main content

Ευ. Βενιζέλος: Συνεκτικός ιστός της κυβέρνησης η εξουσία παντός καιρού

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις.

«Αυτό το σύστημα εξουσίας δεν αντέχει, είναι δύσχρηστο και αντιφατικό. Έκανε ο κ. Τσίπρας την επιλογή να ηγηθεί μίας ομάδας για τη νομή της εξουσίας γύρω από το πρόσωπό του αντί να συστήσει ομάδα σύνταξης εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης» υποστήριξε.

Εκτίμησε μάλιστα ότι ο Πρωθυπουργός «φαντασιώνεται καθεστωτική αλλαγή μόνο στη βάση της στεγνής διαχείρισης της εξουσίας».

«Η εξουσία παντός καιρού είναι ο συνεκτικός ιστός της νέας κυβέρνησης» σημείωσε και πρόσθεσε πως στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είδε τα χειροκροτήματα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ και στελεχών της δεξιάς που διέπρεψαν στις κυβερνήσεις Καραμανλή.

Αναφέρθηκε στο θέμα του διαλόγου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας λέγοντας πως «το πιο αριστερό που είπε ο κ. Τσίπρας είναι ότι συντάσσεται με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία κατά του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη. Αυτή την εντύπωση έχει για τους συσχετισμούς, που δυστυχώς δεν είναι ιδεολογικοί, αλλά εθνικοί και γι’ αυτό είναι πάγιοι».

Κατηγόρησε ακόμη τον Πρωθυπουργό ότι «δεν έχει καν το όραμα ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που να κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις» και κατέληξε λέγοντας: «Δεν μοιραζόμαστε μαζί σας την ευθύνη των μικρών πολιτικών επιλογών που έχει κάνει ο κ. Τσίπρας».

Ακόμη ο κ. Βενιζέλος ρώτησε «τι θα γίνει με τα διαθέσιμα που συγκέντρωσε η κυβέρνηση την περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας; Αυτά είναι 13 δισ., θα επιστραφούν ποτέ;».

Προειδοποίησε επίσης ότι για τις τράπεζες «το κράτος δίνει 50 δισ. συνολικά και χάνει τον έλεγχο των μετοχών στην προοπτική ανόδου των μετοχών», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μετέχει σε παιχνίδι εξουσίας και αδυνατεί να αντιληφθεί την διάκριση των εξουσιών. Εμφανίζει ως πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ενέργειες της Δικαιοσύνης».