Skip to main content

Θύμα μιας «ανίερης συμμαχίας» δηλώνει ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Ενώπιον των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων απολογείται ο πρώην Υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

«Είμαι αθώος, όλα είναι κατασκευασμένα»

«Δόθηκε η εντύπωση ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι μία σφηκοφωλιά όπου έμπαιναν οι πράκτορες (όπλων) και έδιναν μίζες δεξιά και αριστερά. Απίθανα πράγματα έχουν ειπωθεί από εισαγγελείς μόνο για να κάνουν τη δουλειά τους. Οταν εκφυλίζεται η Δικαιοσύνη από τέτοιους λειτουργούς, δεν γίνεται δουλειά» επισήμανε κατά την απολογία του ο κ. Τσοχατζόπουλος. 

Ο κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος υποστήριξε ότι είναι αθώος, καθώς όπως υποστήριξε, όλα τα στοιχεία είναι κατασκευασμένα και ψεύτικα.

«Κατευθυνόμενοι δικαστές»

«Πέρασα μέσα από φωτιά και εμπόδια για να φτάσω εδώ που έφτασα και σας βεβαιώ ότι δεν έκανα τίποτα.  Μπορώ να κοιτάξω τον άλλο κατάματα και να του πω την άποψή μου» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για «κατευθυνόμενους δικαστές», τονίζοντας ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ο πρώην υπουργός, όπως και πρωτόδικα, επεσήμανε ότι από τη θέση του δεν είχε κανένα δικαίωμα να διαπραγματευθεί και να υπογράψει, καθώς είναι υπεύθυνος για την πολιτική διοίκηση και δεν είναι αρμόδιος. Όπως είπε, «οποιαδήποτε αγορά ρυθμίζεται με ειδικό νόμο αναλυτικά. Προβλέπονται όλα σε αυτόν, όπως και ένα ανώτατο όργανο, το ΚΥΣΕΑ, που κρίνει στο τέλος. Δεν αποφασίζει ο υπουργός» προσθέτοντας πως «εδώ δικάζεται η πολιτική ιστορία της Ελλάδας από το 1974 έως τώρα».

Κατά την απολογία του, πρόσθεσε ότι «με απόφαση του ΚΥΣΕΑ και σύμφωνη γνώμη του Κ. Σημίτη αποφασίστηκε η αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων και καταλήξανε σε νεα οπλικά συστήματα και 100.000 ένοπλους άνδρες. Φέραμε την τεχνολογία στην Ελλάδα».

Χαρακτήρισε «ανίερη συμμαχία» τη συνεργασία Ευαγγ. Βενιζέλου – Αντ. Σαμαρά, η οποία -όπως είπε- τον οδήγησε στη φυλακή, ενώ στράφηκε και κατά πρώην συντρόφων του, κυρίως κατά του Κ. Σημίτη χαρακτηρίζοντάς τον «ξεπερασμένο και συντηρητικό, και του Κ. Καστανίδη, ο οποίος -κατά τον κατηγορούμενο- μεθόδευσε μαζί με πρώην σύμβουλό του και νυν εισαγγελικό λειτουργό τη δίωξη σε βάρος του για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες», για την οποία καταδικάστηκε.

«Ήταν όλα άνωθεν εντολές»

Αναφερόμενος στη Βίκυ Σταμάτη και την κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου είπε:

«Γιατί απέρριπταν συνεχώς τις αιτήσεις της γυναίκας μου για αποφυλάκιση; Και η κόρη μου έμεινε στη φυλακή για τρία χρόνια. Υπάρχουν αποφάσεις εγκλεισμού και εξόντωσης, από άποψης υγείας. Ο εγκλεισμός είναι η χειρίστη μορφή, είτε είναι φυλακή είτε είναι ψυχιατρείο. Το ζήσαμε όταν η γυναίκα μου θέλησε να φύγει από το Δρομοκαϊτειο για 12 ώρες για να βγει έξω, να πάρει αέρα. Της απαγόρευσαν να προαυλίζεται, να πάρει καφέ. Πού ήταν τότε η δικαιοσύνη; Οι συνέπειες ήταν τραγικές. Ζημιά ψυχική και σωματική για γυναίκα μου. Βαρύτατη ζημία για την κόρη μου που δεν της επέτρεπαν να πάει με το παιδί της στη Γαλλία για εγχείρηση εγκεφάλου. Πού είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ήταν όλα άνωθεν εντολές. Πολιτικές και δικαστικές εξουσίες αποφάσισαν και αδιαφορούσαν για την τύχη μου ή την τύχη της κόρης μου».